Mansikan hinta kohosi pilviin – laatikosta saa pulittaa jopa 50 euroa

Odotettua huonompi sato ja mansikan kova kysyntä ovat nostaneet marjan hintaa Helsingin seudulla. Kesäsadon viimeisistä viiden kilon mansikkalaatikoista on pyydetty kuluneella viikolla jopa 50 euroa.

Kotimaa

Ennen juhannusta ennakoitiin, että mansikkaa saadaan tänä kesänä noin 11-12 miljoonaa kiloa. Sato jää kuitenkin odotettua pienemmäksi, mikä on nostanut mansikan hintaa.

– Alkukesästä vielä näytti siltä, että saadaan hiukan parempi sato. Loppua kohden on kuitenkin selvinnyt, että tänä vuonna jäädään selkeästi alle normaalitason, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Tavanomaisen mansikan myynti alkaa olla Etelä-Suomessa ohi ja useat alueen tilat myivät viimeisiä mansikkaeriä kuluneella viikolla. Mansikan kova kysyntä nosti hinnat huimiin summiin. Osassa myyntipaikoista viiden kilon mansikkalaatikon hinta kohosi jopa 50 euroon.

Ruutiaisen mukaan puhutaan jo poikkeuksellisen korkeasta hinnasta.

– Keskimäärin viiden kilon laatikon hinta liikkuu siinä 20 ja 30 euron välillä. Hyvinä vuosina voidaan myydä jopa halvemmalla. Se on tämä kysynnän ja tarjonnan laki, joka tässäkin tuotteessa vaikuttaa. Silloin kun jostain on pula, hinnat alkavat nousta, sanoo Ruutiainen.

Keski-Suomesta ja sitä pohjoisemmasta mansikkaa pääsee vielä keräämään. Pääkaupunkiseudullekin on vielä tulossa niin sanottua syysmansikkaa, joka kypsyy elokuun puolella.