Puupyörällä 67 km kilpareitille - "Kun tällä nyt maaliin pääsisi"

Lauantain Botniapyöräilyyn osallistuu Pohjanmaalla myös hieman erilainen menopeli. Mustasaarelaisen Marcus Jungerstenin päätön idea osallistua kisaan puupyörällä on toteutumassa.

urheilu
Mies ja puinen polkupyörä.
Antti Haavisto / Yle

Mustasaaren Singsbyssä perheineen asuva Marcus Jungersten osallistui viime vuonna ensi kertaa suosittuun Botniapyöräilyyn, ja polki maastopyörällään tapahtuman lyhyemmän 67 km:n mittaisen matkan. Nyt lauantaina hän on taas menossa mukaan tapahtumaan, mutta ei aivan tavallisella pyörällä.

Puualalla työskentelevälle Jungerstenille tuli nimittäin vuosi sitten hieman hullukin idea rakentaa seuraava menopelinsä kokonaan puusta.

– Ensimmäinen versio oli valmis ennen joulua, ja nyt keväällä valmistui tämä parannettu versio, ensimmäisellä ei vielä voinut pyöräillä, Jungersten kertoo.

Yksityiskohta puupyörästä.
Antti Haavisto / Yle

Netin kautta apua

Materiaalit projektiin saatiin kruunupyyläiseltä, kyllästetyn puun tuotantoon erikoistuneelta Pårakselta, ja itse pyörän rakennus on tehty ruotsinkielisessa ammattiopistossa Yrkesakademissa. Piirustukset nyt valmiiseen toiseen versioon löytyivät netistä.

– Tämä on ollut tällainen open source -projekti, yksi ruotsalainen jätkä oli tehnyt tällaisen ja piirustuksia sai käyttää. Olen ollut yhteydessä häneen koko ajan, ollaan suunniteltu mitä voi parantaa, Jungersten kertoo.

Maailmalla on rakennettu paljonkin puisia pyöriä, mutta Suomessa se on harvinaista. Jungersten haluaakin pyörällään tehdä pr:ää pohjalaiselle puualalle, sillä osaamista kyllä löytyy.

Puupyörä.
Antti Haavisto / Yle

Karu mutta toimiva

Pyörä on valmistettu käytännössä terassilaudoista, ja siinä on 26-tuumaiset renkaat, muovipolkimet ja leveä satula. Pyörässä on paljon ruuveja, ja Jungersten on huomannut että ruuveja pitää aika ajoin kiristää, kun pyörä elää ajaessa. Pyörä on aika massiivinen ja hintaa sille on tullut parisataa euroa.

– Se on karun näköinen mutta toimiva. Kilpapyörään verrattuna tämä on todella hidas, mutta kyllä tällä pärjää, Jungersten naurahtaa.

Jungersten aikoo kiertää pyörällä Botniapyöräilyn lyhyemmän reitin, 67 kilometriä. Suurempaa tavoitetta ei ole kuin maaliin pääseminen.

– Itse ei kestä pidempää. Haluan päästä vain maaliin, ja jos olen hidas niin porukka enemmän näkee tämän.