Lääkärin hellevinkit: Vettä, sipsejä ja lapselle t-paita myös järveen

Hellepäivinä tärkeää on muistaa nesteen lisäksi suolan saanti.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Pitkään jatkunut helle rasittaa riskiryhmiä. Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä on helteiden varjopuoli alkanut näkyä. 

– Keskiviikosta alkaen voisi päätellä, että helteiden vaikutukset näkyvät. Vanhukset kärsivät helteestä. Moni asuu pienessä asunnossa ja se on vaikea tuulettaa ja viilentää tällaisilla keleillä, Mikkelin keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Tuija Kallio kertoo.

Riskiryhmään kuuluvat vanhusten lisäksi lapset sekä astma- ja sydänpotilaat. Varsinkin leikki-ikäiset lapset saattavat kärsiä auringosta.

– Leikki-ikäset, yli 2-vuotiaat lapset kirmailevat tuolla rannalla. Heillä iho palaa herkästi, jos sitä ei suojata ja he unohtavat juoda. Vauvat yleensä suojataan hyvin, mutta leikki-ikäiset ovat paljon ulkona. Lapsille voikin laittaa päälle esimerkiksi t-paidan, se suojaa auringolta ja voi olla uidessakin päällä, Kallio neuvoo.

Hellepäivinä nesteen lisäksi pitäisi muistaa huolehtia, että keho saa tarpeeksi natriumia eli suolaa.

– Lämpimillä keleillä ihmiset eivät syö tarpeeksi. Ruokahalu huononee ja suolan saanti vähenee. Toisaalta, välillä liiankin innokkaasti noudatetaan ohjetta, että pitää juoda paljon. Pelkkä veden juominen ei ole tällaisilla keleillä välttämättä hyvä asia.

– Suolaa saa esimerkiksi maustekurkuista, sipseistä ja suolapähkinöistä, jotka tietysti muuten eivät ole kauhean suositeltavia. Lisäksi esimerkiksi vichy-vesi, jossa on suolaa, on hyväksi. Toisaalta nämä ohjeet eivät taas ole sopivia esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa sairastaville, Kallio neuvoo.