1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja Afganistanin surmista: Kukaan ei ole ottanut murhatyötä nimiinsä

Yksi henkilö on pidätetty asiassa, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. Hänen mukaansa ulkoministeriö ei tiedä kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmista enempää kuin Afganistanista on kerrottu.

Luodinreikä suomalaisia avustustyöntekijöitä kuljettaneen taksin ikkunassa Heratissa 24. heinäkuuta. Kuva: Aref Karimi / AFP / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, ettei ulkoministeriö tiedä kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmaamisesta enempää kuin Afganistanista on kerrottu.

– Siellä on ilmeisesti joku henkilö pidätetty. Kukaan ei ole ainakaan minulle tulleen tiedon mukaan ottanut nimiinsä tätä murhatyötä, Tuomioja totesi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin torstaina Länsi-Afganistanissa. He olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä ja toimivat maassa kansainvälisen kristillisen IAM-järjestön palveluksessa.

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on kertonut, että naiset matkustivat Heratissa autossa, kun heidän vierelleen ajoi moottoripyörällä kaksi miestä, jotka ampuivat heidät.

– Paikallinen poliisi vastaa tästä (tutkinnasta). Suomessa se on keskusrikospoliisi, joka tästä tutkimuksesta vastaa, Tuomioja sanoo.

Helsingin Sanomat: Kaksi pidätetty surmiin liittyen

Naisia kuljettanut taksinkuljettaja on pidätetty, kirjoittaa perjantain Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Pidätyksestä kertoo lehdelle Heratin kuvernööri Fazlullah Wahidi.

Myöhemmin perjantaina Helsingin sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Heratin kaupungin poliisipäällikkö Samiullah Qatran mukaan surmiin liittyen on tehty toinen pidätys tänään.

Naiset olivat lähteneet kaupungille ilman, että he olivat ilmoittaneet asiasta vartijoilleen. Wahidi sanoo Helsingin Sanomille, ettei naisilla ollut mukanaan henkivartijaa.

Hänestä tämä ei ole epätavallista, koska Herat on länsimaalaisille yleensä ”kohtuullisen turvallinen kaupunki”.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo haastatelleensa naisia kuljettanutta taksikuskia ennen tämän pidätystä. Taksikuskin mukaan kaikki oli tapahtunut nopeasti ja yllättäen. Surmaajat olivat paenneet paikalta välittömästi.

"Tällainen tuntuu erityisen pahalta"

Afganistanissa on ollut vaarallista myös tähän asti, sanoo Tuomioja.

Hän toteaa, että maassa oli viime vuonna avustustyöntekijöihin kohdistuneita välikohtauksia yhteensä 81. Kaikki niistä eivät johtaneet kuolemaan.

– Ylipäänsä on tehty satoja hyökkäyksiä avustustyöntekijöitä kohtaan. Tämä tuntuu olevan Talibanin pyrkimys osoittaa, että kaikki ulkomaalaiset eivät ole tervetulleita heidän mielestään maahan.

Tuomioja pitää välikohtauksia terroritaktiikkana. Tällä ei ole välttämättä tekemistä sen kanssa, keitä tai mitä työtä nämä ihmiset tekevät, hän katsoo.

– Totta kai tällainen tuntuu erityisen pahalta, kun ihmiset ovat siellä nimenomaan auttamassa paikallista väestöä.