1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: Norjan terroriuhka on vakava

Norjan terroriuhkaa pidetään vakavana, mutta maanpuolustuskorkeakoulun opettaja, kapteeni Antti Paronen arvioi, ettei Suomi ole iskulistan kärjessä.

Aseistautuneita poliiseja Oslon lentokentällä 24. heinäkuuta. Kuva: Audun Braastad / EPA

Norjaan kohdistuva terroriuhka on vakava, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun opettaja, kapteeni Antti Paronen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Norjan turvallisuuspoliisi kertoi torstaina, että maahan kohdistuu välitön terrori-iskun uhka lähipäivien aikana, ja että syyrialaiseen ryhmittymään kytkeytyvillä henkilöillä on suunnitelma iskun tekemiseksi. Tiedossa ei ole, mihin Norjan uhka tarkalleen kohdistuu.

Paronen arvioi, että Norjan turvallisuusviranomaiset ovat Pohjoismaisella mittakaavalla erityisiä ammattilaisia arvioimaan islamistista terrorismia.

– He eivät varmasti anna turhia koko kansakuntaa koskevia varoituksia, kertoi Paronen.

Parosen mukaan jihadistinen liikehdintä on selvästi nostanut päätään Norjassa enemmän kuin Suomessa tai Ruotsissa. Norjan lisäksi Tanskassa on aktiivisesti toimivia radikaaleja ryhmittymiä, Paronen arvioi.

Suojelupoliisi kertoi eilen, että terrori-iskun uhka Norjassa ei ulotu Suomeen. Suomessa ei Parosen mukaan olekaan syytä olla huolissaan.

– Me emme ole missään suhteessa Pohjoismaina iskulistalla kärjessä, Paronen sanoi.

Norja ottaa käyttöön rajatarkastukset myös Norjan ja Suomen välisellä rajalla.