Palestiinalaisten suuttumus kasvaa – Kerry ponnistelee tulitauon puolesta

Myöhään torstaina ainakin 10 000 palestiinalaista osallistui Ramallahissa Länsirannalla mielenosoitukseen, jota kuvattiin suurimmaksi vuonna 2005 päättyneen kansannousun jälkeen.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri Ramallahissa John Kerry 23. heinäkuuta.
Yhdysvaltain ulkoministeri Ramallahissa John Kerry 23. heinäkuuta.Alaa Badarneh / EPA

Israelin hallituksen turvallisuuskabinetin odotetaan kokoontuvan tänään perjantaina pohtimaan Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn aiemmin tällä viikolla tekemää esitystä tulitauoksi, kertovat Israelin tiedotusvälineet.

Paine Israelin ja Gazan palestiinalaisten välisen tulitauon aikaansaamiseksi kasvoi torstaina, kun Israel oli tulittanut YK:n ylläpitämää koulua Gazassa. Gazan terveysviranomaisten mukaan 15 ihmistä kuoli ja noin 200 haavoittui iskussa kouluun, joka toimi pakolaiskeskuksena.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kuvasi iskua vastenmieliseksi. Myös Yhdysvallat on valitellut tapahtunutta.

Palestiinalaisten YK-suurlähettiläs on lähettänyt turvallisuusneuvostolle kirjeen, jossa hän vaati välittömiä toimia, tapauksen perusteellista tutkimista ja vastuullisten toimittamista oikeuden eteen.

Ulkoministeri John Kerry on jatkanut ponnisteluja tulitauon aikaansaamiseksi. Hän on muun muassa neuvotellut Gazaa johtavan Hamasin liittolaisten Turkin ja Qatarin edustajien kanssa. Diplomaattilähteiden mukaan Kerryn tavoitteena on viikon pituinen humanitaarinen tulitauko, jonka aikana neuvoteltaisiin Gazan saarrosta ja muista osapuolten välejä hiertävistä ongelmista.

Hamas, joka aiemmin torjui Egyptin tulitaukoesityksen, vaatii, että mahdollinen tulitaukosopimus sisältää lupauksen seitsemän vuotta kestäneen Gazan saarron lopettamisesta.

Ramallahissa iso mielenosoitus

Myöhään torstaina ainakin 10 000 palestiinalaista osallistui Ramallahissa Länsirannalla mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Gazan pommituksia. Eräiden arvioiden mukaan paikalla oli kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Ainakin yksi mielenosoittaja sai surmansa isralilaissotilaan luodista. Lisäksi noin 150 haavoittui, kertovat palestiinalaiset terveysviranomaiset.

Israelin radion mukaan mielenosoitus oli suurin sitten vuonna 2005 päättyneen palestiinalaisten kansannousun. Sen oli kutsunut koolle presidentti Mahmud Abbasin Fatah-puolue.

Länsirannan palestiinalaisryhmien johtajat ovat julistaneet perjantain "vihan päiväksi". Israel on varautunut levottomuuksiin lisäämällä poliisien määrää Jerusalemin vanhassa kaupungissa ja sen ympäristössä. Lisäksi alle 50-vuotiaita miehiä ei päästetä Al-Aqsan moskeijalle. Muslimit viettävät tänään Ramadan-kuukauden viimeistä perjantaina.

Lähteet: AFP, Reuters