Palovaroittimet voivat hälyttää turhaan helteellä

Varsinkin huonosti huollettu tai käyttöikänsä loppupuolella oleva palovaroitin voi piipata helteellä ilman todellista syytä. Tällaiset tapaukset ovat aiheuttaneet viime päivinä ylimääräisiä lähtöjä esimerkiksi Pirkanmaan palomiehille.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Palovaroittimet ovat aiheuttaneet yllättäviä tehtäviä Pirkanmaan pelastuslaitokselle. Helteiden takia jotkin tavalliset palovaroittimet ovat alkaneet yllättäen ja ilman syytä hälyttää.

Jos kukaan ei ole ollut niitä sammuttamassa, ulkopuoliset ovat kutsuneet paikalle pelastuslaitoksen, koska ovat epäilleet tulipaloa. Paikalla palomiehet ovat todenneet, että kyseessä on väärä hälytys.

Ilmiö ei ole kovin yleinen, arvioi pelastustoimen laitteet tunteva ryhmäpäällikkö Heikki Viitala Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta.

– Joitakin yksittäisiä tapauksia tiedän, mutta ei yleensä, Viitala sanoo.

Viitala ei silti pidä mahdottomana helteen vaikutusta palovaroittimiin.

– Palovaroittimet ovat kulutuselektroniikkaa sieltä halvimmasta päästä ja ne sijoitetaan kattoon, huoneiden kuumimpiin paikkoihin, Viitala sanoo.

Se tiedetään, että kova pakkanen saattaa saada palovaroittimen hälyttämään omia aikojaan. Kylmässä kosteus voi tiivistyä palovaroittimen sisälle ja aiheuttaa oikosulkuja.

Varoittimen ikä ja kunto vaikuttavat siihen, miten altis laite on kuumuuden tai kylmyyden aiheuttamille häiriöille.

– Laitteilla on rajallinen käyttöikä, joka on 10 vuoden paikkeilla, Viitala sanoo.

Varoittimille on määritelty sallitut käyttölämpötilat

Helteen aiheuttamat väärät hälytykset eivät ole kovin tuttu ilmiö myöskään paloturvallisuuslaitteita toimittavan Kidden maajohtajalle Aki Pelkoselle. Pelkonen muistuttaa kuitenkin, että palovaroittimilla on laitekohtaiset sallitut käyttölämpötilat.

– Esimerkiksi meillä tässä yhdessä laitteessa käyttölämpötilaksi on määritelty miinus viidestä plus neljäänkymmeneen astetta, Pelkonen sanoo.

Vaikkapa talon ullakolla lähellä peltikattoa yläraja voi ylittyä kuumalla säällä.

Eri tuotteet sietävät kuumuutta eri tavoin. Häiriöille alttiisiin paikkoihin voidaan asentaa palovaroittimen lisäksi lämpöilmaisin.

Pelkonen uskoo silti, että helteellä tapahtuvat väärät hälytykset ovat monen asian summa.

– Epävarmuutta laitteissa voi aiheuttaa se, että niitä ei puhdisteta ja niihin pääsee kertymään pölyä ja rasvaa, Pelkonen sanoo.

Pelkosen mukaan palovaroitin kannattaa aika ajoin huoltaa imuroimalla tai pyyhkimällä pölyt.

Myös Pelkonen korostaa, että palovaroittimien rajallinen käyttöikä pitää muistaa ottaa huomioon.