1. yle.fi
  2. Uutiset

Infektiolääkäri muistuttaa mätäkuun vaaroista – muista nämä kaksi asiaa helteellä

Helteiset päivät ovat Suomessa sen verran harvinaisia, että moni saattaa unohtaa niiden aikana pari tärkeää asiaa, jotka kannattaisi muistaa.

Kotimaan uutiset
Lähikuva kesäisestä pikniksalaatista.
Yle

Kesän kuumimmat kelit aiheuttavat lieveilmiöitä asioihin, joihin ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota viileämmällä säällä. Bakteerit jylläävät entistä helpommin esimerkiksi kahdessa tapauksessa, joista infektiolyliääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä varoittaa.

Ensimmäinen asia on ruoan säilytys kesähelteellä.

– Ruokaa ei tulisi jättää pöydälle pitkäksi aikaa näin kuumassa ja kosteassa säässä, koska se on nopea kasvualusta bakteereille, sanoo Suomalainen.

Suomessa kampylobakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset lisääntyvät aina kuumimpaan kesäaikaan. Myös elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että lämpötila-alue 6–60 lämpöastetta on vaaravyöhyke, missä ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät nopeasti.

Mätäkuu ei ole myytti

Toinen tärkeä asia, josta infektiolääkärin mukaan tulisi huolehtia kesähelteellä erityisen hyvin, on haavojen hoito. Haavat tulisi puhdistaa tavallista paremmin helteisellä säällä. Mätäkuu-nimitystä ei ole turhaan keksitty.

– Ihossa on aina bakteereita. Kun on haava, niin iholla olevat mikrobit leviävät haavaan. Lämpimällä säällä mikrobit voivat ottaa ylivallan haavassa ja haava tulehtuu, selvittää Suomalainen.

Lue seuraavaksi