1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pallonlyöjät täyttävät Mikkelin pesäpallotyhjiötä

Mikkelissä on tänä kesänä pelattu pitkästä aikaa kilpatasolla pesäpalloa. Mikkelin pallonlyöjien naisjoukkue ponnisti kauteen osittain harrastepesispohjalta. Tavoitteena on juurruttaa pesäpallointoa Mikkeliin.

urheilu
Mikkelin pallonlyöjät vastaan Juvan Nuorisopesis Lähemäen kentällä Mikkelissä.
Timo Ikonen / Yle

Lähemäen kentällä Mikkelissä on tänä kesänä voinut nähdä harvinaista herkkua, nimittäin pesäpalloa kilpatasolla. Maakuntasarjaan ilmoittautuminen katkaisi noin kymmenen vuoden hiljaiselon.

– Harrastepesisporukkaan ajautui muutama ihminen mukaan, jotka on ennen pelannut kilpatasolla. He rupesivat ihmettelemään miksei Mikkelissä ole pesäpalloa enempi, Pallonlyöjien sihteerinäkin toimiva Susanna Suvimaa sanoo.

Syksyllä ruutuvihkoon ilmestyi parisenkymmentä nimeä, nyt rinki on kutistunut kolmanneksella. Joukkue ponnistaa pitkälti harrastepesisringin kautta. Susanna Suvimaa on itse tästä esimerkkinä, sillä nainen pelasi yli 10 harrastepesistä ja puki kilpatasolla pelipaidan päälleen tänä kesänä ensimmäisen kerran. Sisäpelissä Suvimaa on ollut etenemispuuhissa ja ulkokentällä pelipaikka löytyy kakkosvahdin tontilta.

Erot harrastepoksutteluun ovat jo tulleet esiin, kun kaksi kolmasosaa kaudesta on pelattuna.

– Pelitahti on ihan eri luokkaa kuin harrastepesispuolella. Siinä ehkä se isoin ero, nopeeta peliä, Suvimaa sanoo.

– Tulee kaikki taktinen peli mukaan, kun pelataan kilpasarjassa. On vastustajat, ketä vastaan pelataan, ei pelatakaan ihan niiden tuttujen kavereiden kanssa. Peli on paljon nopeampaa ja vauhdikkaampaa, joukkuekaveri, lukkarina ja vaihtajana pelaava Aija Suikkanen lisää.

Rauhallisilla tavoitteilla liikkeelle

Mikkelin Pallonlyöjät pelaa maakuntasarjaa itälohkossa. Samassa lohkossa pelaavat Juvan Nuorisopesis, kuopiolainen Puijon Pesisjuniorit ja Siilinjärven Pesis. Tuore joukkue on lähtenyt maltillisilla tavoitteilla sarjaan.

Mikkelin Pallonlyöjien sihteeri Susanna Suvimaa.
Mikkelin Pallonlyöjien sihteeri Susanna Suvimaa.

– Kyllä voitonjanokin on läsnä ollut, olisi kiva voittaa edes yksi ottelu. Toisaalta olemme olleet hyvin realistisia joukkueen tausta huomioiden. Meillä alle puolet joukkueesta on ollut joskus valmennettavana. Taso kilpakumppaneilla on kuitenkin korkeampi, heillä on pidemmät perinteet, Susanna Suvimaa tuumaa.

Paikallisvastus löytyy Juvalta. Vaikka Juvan naiset johtavat heinäkuun lopulla sarjaa, on mikkeliläispoppoo pystynyt puristamaan yhden jaksovoiton sarjakärjestä.

– Peleissä tunnelma Juvaa vastaan on ehkä verrattavissa Suomi-Ruotsi -otteluun, Suvimaa naurahtaa.

Etelä-Savon pesäpallo alhossa

Etelä-Savo on jäänyt jälkeen pesäpallorintamalla verrattuna muuhun Itä-Suomeen. Esimerkiksi Mikkelin paikallisvastustajan Juvan nuorisopesiksen riveissä otetaan ilolla uudet tulokkaat vastaan.

Tarvittaisiin talkooväkeä lisää. Tarvittaisiin parempaa kenttää.

Susanna Suvimaa

– Varmasti juniorityötä ja yhteistyötä kehitettyä sitä kautta. Saataisiin nousemaan Etelä-Savossa pesäpallo miehissä ja naisissa, Juvan Nuorisopesiksen puheenjohtaja Tuukka Martikainen toteaa.

MPL toivoo nuorien löytävän harrastuksen pariin. Sitä myöden myös kilpajoukkueeseen kasvaisi uusia pesäpalloilijoita. Mikkelissä pesäpallointoa juurrutetaan nuoriin muun muassa pesiskoulun ja -kerhon avulla. Harrastuksen parissa on viihtynyt viitisenkymmentä lasta ja nuorta.

Pallonlyöjät kaipaisivat kuitenkin apua pesisrintamalla.

– Tarvittaisiin talkooväkeä lisää. Tarvittaisiin parempaa kenttää. Se ei riitä, että maakuntasarjan naiset tekee töitä tämän asian eteen. Siihen tarvittaisiin koko kaupungin tuki taustalle, Susanna Suvimaa vihjaa.

– Kyllä se tavoitteena on, että jatketaan kilpatasolla. Ei tämä mikään yhden kesän juttu saa olla, Suvimaa päättää.

Lue seuraavaksi