1. yle.fi
  2. Uutiset

Teatteriväki tapaa taas sisukkaassa pienessä lappilaiskylässä

Sodankylän Kieringin Teatterifestivaali kerää teatterin ammattilaisia ja harrastajia keskisen Lapin pikkukylään kymmenettä kertaa. Omalaatuinen menestystapahtuma kuvaa koko kylän asennetta. Kierinki ei ole suostunut taantumaan pahoista povauksista huolimatta.

kulttuuri
Näin hauskaa oli Teatterifestivaaleilla vuonna 2012.
Näin hauskaa oli Kieringin Teatterifestivaaleilla vuonna 2012.Kieringin Kyläseura

Kieringin pienen mutta menestyksekkään Teatterifestivaalin historia alkaa miehestä, jota puhuteltiin kotikylän baarissa. Muualle muuttanut Heikki Kumpula tunnettiin kotikylällä maakunnallisen teatteriharrastuksen edistäjänä.

- Istuin vuonna 2000 kevättalvella vanhassa Jetta-baarissa. Kyläläiset kysyivät, että milloin tuot sitä teatteria meillekin. Kysyin, että milloin haluatte. He sanoivat, että kesällä.

- Soitin sitten samantien hyvälle ystävälleni Teuvo Viljakaiselle Kajaanin teatteriin ja kysyin, tuletko. Sanoin, että palkkaa ei makseta. Jos on huono esitys, saat turpaan, jos hyvä esitys, et saa. Teuvo sanoi heti, että tulen.

Ammattilaiset talkootyössä

Teatterifestivaalia on sittemmin järjestetty Kieringissä heinäkuun lopulla. Festivaali on ollut muutamana kesänä tauolla, ja vuoden 2014 tapahtuma on järjestyksessään kymmenes.

Mukana on jälleen teatterin ammattilaisia muun muassa Rovaniemen ja Kajaanin teattereista. Työstä ei makseta palkkaa, mutta Kumpula sanoo, että Kieringin henki palkitsee.

- Kun on täällä kasvanut, niin ei sitä niin huomaa, mutta muualta tulevat sanovat, että täällä on ihan erikoinen ilmapiiri. Tämän kylän huumori perustuu sellaiseen pehmeään vittuiluun.

Kieringissä toisin sanoen tiivistyy jotain erinomaisen lappilaista, jossa hyväntahtoisuudessakin on elämänmakuinen särmä.

Kierinki ei anna periksi

Teatterifestivaalin menestys kuvaa koko Kieringin asennoitumista yhteiskunnan hivuttavaan rakennemuutokseen. Taantumisen uhan alla olleeseen kylään on viime vuosina perustettu uudelleen muun muassa kauppa, lomakylä ja bensanjakelupiste.

- On mukava katsoa, kun täällä on taas elämää ja vilskettä, kun on kaupat ja bensanjakelupisteet ja kaikki. Tänne on mahtava tulla aina, Kumpula sanoo.

Kieringin Teatterifestivaalin ohjelma löytyy muun muassa Kieringin kyläseuran kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi