1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Oulun naispappien niukkuus periytyy piispa Rimpiläisen ajalta"

Oulun evankelisluterilaisissa seurakunnissa on edelleen hieman keskimääräistä vähemmän naispappeja. Oulun seurakuntayhtymän nettipalvelussa julkaistun henkilöstöluettelon perusteella naisten osuus seurakuntatyötä tekevässä papistossa on 40 prosenttia, muutama prosenttiyksikkö keskimääräistä vähemmän.

Kotimaan uutiset
Oulujoen seurakunnan uusi kirkkoherra Satu Saarinen
Yle

Oulun ensimmäinen naiskirkkoherra Satu Saarinen Oulujoen seurakunnasta viittaa naispappauden vähäisemmässä määrässä historiallisiin syihin eli aikaan, jolloin piispa Rimpiläinen ei vihkinyt naisia papeiksi.

– Se vaikuttaa vielä jonkin verran, etenkin joissakin tämän hiippakunnan seurakunnissa. Se muuttuu hitaasti. Tuskin enää on asenteellisia asioita vaikuttamassa, Saarinen sanoo.

Saarinen uskoo naispappien osuuden kasvavan tulevaisuudessa.

Nais-mies -aspekti on aina olemassa

Voidaanko sukupuoli ottaa huomioon uusien pappisvirkojen täyttämisessä?

– Nais-mies -aspekti on aina olemassa, kun katsotaan mitä tahansa työpaikkaa, jossa ihmisiä palvellaan. On tietenkin hyvä, että on molempien sukupuolten edustus olemassa. Kun seurakuntaan valitaan työntekijöitä, pätevyys ratkaisee ja totta kai siinä punnitaan monelaisia kysymyksiä. Sukupuolten välinen tasa-arvo ja tasavertaisuus ja muutkin siihen kuuluvat kysymykset ovat tietenkin olemassa, Saarinen muotoilee.

Hyvä vastaanotto

Hän kertoo saaneensa aloittaa kirkkoherran työn hyvillä mielin Oulujoen seurakunnassa.

- Työyhteisö on oikein mukava. Olen saanut olla herrankukkarossa, seurakuntalaiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan.

Oulujoen seurakunnassa kaikki tekevät töitä keskenään iloisin mielin eikä työvuoroja tarvitse järjestellä uudelleen sukupuolen perustella.

Saarisen mielestä haittaisi, vaikka mukaan saataisiin lisääkin pappeja, naisia ja miehiä.

Lue seuraavaksi