"Pitää kuunnella vaistojaan" - Liftari luottaa ihmisiin ja intuitioon

Parhaimmillaan liftaaminen on win-win-tilanne, jossa sekä liftaaja että kyydin tarjoaja voittavat. Joskus tienposkesta saattaa löytyä juttukaveri koko elämän pituiselle matkalle.

Nainen ajaa autoa.
Jyväskyläläinen Anita Ilmoniemi (kuvassa) poimi aloittelevan liftaajan autoonsa. Kuuntele, kuinka toimittajan liftireissu Jyväskylästä Laukaaseen ja takaisin eteni.

Muutama vuosikymmen sitten liftarit kansoittivat kesäisiä tienvarsia, mutta nykyään harva liikkuu peukalon voimalla. Me kysyimme, vieläkö ihmiset uskaltavat liftata tai ottaa liftareita kyytiin.

Vaikka liftaaminen arveluttaa monia, sen kannattajat voittivat kuitenkin peukalon mitalla: 377 vastaajasta 59 prosenttia vastasi myöntävästi ja 41 prosenttia kieltävästi.

Varsinkin entiset liftarit suhtautuvat liftaamiseen positiivisesti. He näkisivät mieluusti enemmänkin liftaajia tienposkessa.

- Ottaisin kyllä kyytiin, jos vain liftareita olisi!, kirjoittaa Ex-liftari.

- Sääli sinänsä, etteivät nykynuoret juuri liftaa. Voisin kokemuksesta sanoa, että liftarin kyytiin ottaminen on 95-prosenttisesti positiivinen kokemus. Win-win tilanne jossa kumpikin voittaa, kommentoi puolestaan nimimerkki Itsekin liftannut.

Peukku puhuu niin ikään kokemuksen syvällä rintaäänellä. Hän kertoo liftanneensa vuosien mittaan kymmeniä tuhansia kilometrejä.

- Olen todennut, että tien päällä tapaa pääasiassa hyviä, kunnollisia ja mukavia ihmisiä: ikävät ja inhottavat tyypit eivät edes mieti tarjoavansa sinulle kyytiä, vaan huristavat suosiolla ohi.

"Mieluummin elän tylsää elämää ja maksan bussilipusta"

Kaikki eivät kuitenkaan uskalla tai halua luottaa vieraisiin ihmisiin. Wuss kertoo kuuluvansa niihin, jotka eivät koskaan ole liftanneet tai ottaneet liftaria kyytiin.

- Olen pienikokoinen nainen enkä uskaltaisi asettua vaaralle alttiiksi. Mieluummin elän tylsää ja turvallista elämää ja maksan bussilipusta.

Liftaaminen ei pelota pelkästään pienikokoisia naisia vaan myös raavailla miehillä on epäilyksensä.

Olen pienikokoinen nainen enkä uskaltaisi asettua vaaralle alttiiksi.

Wuss

- Jos liftari on nainen tai tyttö, hän saattaa keksiä syyttää seksuaalisesta häirinnästä tai lähentelystä. Jos hän on poika, syyte saattaisi tulla namusetä-toiminnasta, vaikka mitään syytä ei olekaan, kirjoittaa nimimerkki XYZ.

Joitakin ikäviä tilanteitakin on matkan varrelle osunut.

- Lähti keskikonsolista lompuuki ja känny, että hyvä tytöt, kuinka narutettava olinkaan, kertoo Sekundaferrarikuski.

Nimimerkki Ovet lukossa liikenteessä muistuttaa, ettei ihmisen luotettavuutta tai luonnetta voi arvioida ulkonäön perusteella.

- Ken muuta väittää, on naiivi hölmö.

"Kannattaa luottaa ihmisiin, siten saa saman takaisin"

Monet keskustelijoista uskovat, että omalla käytöksellään voi vaikuttaa siihen, onko liftaaminen turvallista vai ei.

Fiftari kertoo liftailleensa jo 30 vuoden ajan, ja vaikka hän on pienikokoinen nainen, ei koskaan ole ollut mitään hankaluuksia.

Aloittelevan liftarin laukkuun on pakattu vesipullo, farkkuliivi, Laukaa-kyltti ja mikrofoni. Kuva: Yle / Marika Paaso

- Mutta: en koskaan liftaa perjantai- tai lauantai-iltana, enkä lähde autoihin, jotka menevät vain muutaman kilometrin.

Nimimerkki Yksi vinkki vielä muistuttaa, että kyydistä voi myös kieltäytyä, jos olo tuntuu epävarmalta.

- Auton pysähtyessä katso ihan rauhassa, keitä siellä sisällä on. Mikäli tulee huono vaikutelma, voit aina sanoa, että kiitos, mutta muutinkin mieleni, en tulekaan kyytiin ja hei hei.

Moni luottaa liftatessa intuitioon. Nimimerkki Toinen pienikokoinen neuvoo, että pitää kuunnella vaistojaan.

- Ne sanovat aika pitkälle, onko suunta oikea vai ei.

Myös nimimerkki Konkreettista Empatiaa uskoo, että tarkoilla silmillä ja sydämellä näkee, voiko kyytiin mennä. Hänelle liftaaminen on myös yhteiskunnallinen kannanotto.

- Kannattaa luottaa ihmisiin ja välittää, siten saa saman takaisin. En pidä äärioikeiston levittämässä pelkojen, kauhujen ja uhkien maailmasta. Sitä vastaan pitää kapinoida, aina kun vain voi.

"Otin aikoinani kyytiin ja nyt se on asunut täällä 45 vuotta"

Tiukka rahatilanne on yksi syy nostaa peukalo pystyyn, mutta myös uusiin ihmisiin tutustuminen kannustaa liftaamaan ja ottamaan liftareita kyytiin.

- Säästi mukavasti opiskelijan pennosia ja kotimatka-aikaa, ja mukavahan se oli jutustella erilaisten autokuskien kanssa. Yksi rekkakuski tuli melkein tutuksi, kun osui aika usein reitille, kommentoi Kummitäti.

Liftarin kyytiin ottaminen on 95-prosenttisesti positiivinen kokemus.

Itsekin liftannut

Moni työkseen paljon ajava noukkii mieluusti matkaseuraa tienposkesta. Muun muassa Iki kertoo, että rekkaa ajaessa oli kiva saada juttuseuraa.

- Pitkää työmatkaa ajavana olisi kiva ottaa liftareita kyytiin, jos heitä olisi, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Itsekin liftannut.

Joskus matkakaveri saattaa osoittautua aivan erityisen miellyttäväksi tuttavuudeksi ja automatkan juttuseurasta tuleekin elämänkumppani.

- Otin aikoinani kyytiin ja nyt se on asunut täällä 45 vuotta. Nimittäin vaimoni, jonka aikoinani vesisateeesta kehätieltä autoon korjasin, kertoo Perusgonikuski.