1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiinassa kanaskandaali, Japanin McDonald's rajoitti myyntiä

Tehtaalla sekoitettiin vanhentunutta lihaa tuoreeseen, ja paketoitiin sekoitus uudelleen.

talous

Japanin McDonald's ei enää myy kiinalaisesta kanasta valmistettuja ruokia. Taustalla on idän pikaruokaravintoloita ravisuttava paljastus vanhentuneesta kananlihasta.

Keskiviikkona Kiinan poliisi pidätti viisi OSI Groupin työntekijää. OSI Group toimittaa kananlihaa McDonald'sin ja Kentucky Fried Chickenin kaltaisille pikaruokajäteille. Oli käynyt ilmi, että tehtaalla lähellä Shanghaita sekoitettiin vanhentunutta lihaa tuoreeseen, ja paketoitiin sekoitus uudelleen.

– Se oli täysin väärin, ja olen pöyristynyt, että se tapahtui omistamassani tehtaassa, pahoittelee OSI-yhtiön pääjohtaja Sheldon Lavin. Hänen mukaansa viranomaistarkastuksissa muilla yhtiön tehtailla ei ole tavattu ongelmia.

McDonald'sin perjantainen päätös koskee kaikkia sen kanatuotteita ja on merkittävästi laajempi kuin sen alkuperäinen ilmoitus, jonka mukaan se keskeyttäisi vain suosittujen kananugettiensa myymisen. Japanin McDonald's tilaa reilun kolmanneksen kananlihastaan Kiinasta. Nyt sen on tarkoitus kääntyä kanatoimituksissa kokonaan Thaimaan puoleen.

Lisäksi Japanissa laajasti toimiva ruokakauppaketju Family Mart on sanonut lopettavansa toistaiseksi nugettimyyntinsä. Niin ikään Japanin hallitus on sanonut, että mitään OSI:n valmistamaa ruokaa ei nyt saa tuoda maahan.

Tapaus on saanut monet vaatimaan tiukempaa elintarvikevalmistajien valvontaa Kiinassa, missä on viime vuosina paljastunut useitakin ruokaskandaaleja. Japanissa naapurin ongelmia seurataan herkästi: Vuonna 2008 kymmenen japanilaista sai myrkytyksen hyönteismyrkyistä syötyään Kiinasta tuotuja taikinamykyjä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi