1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kohudosentti ja demaripoliitikko edustavat Itä-Ukrainan kapinallisia Suomessa

Kohudosentiksi itseään kutsuva Johan Bäckman ilmoittaa olevansa Donetskin kansantasavallan edustaja Suomessa. Ukrainan itäosien kapinallinen "valtio" ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta.

Dosentti Johan Bäckman on ollut näkyvästi esillä Venäjällä mm. Suomea koskevissa lapsikaappausasioissa. Kuva: Yle

Dosentti Johan Bäckman sanoo edustavansa tällä hetkellä Ukrainan itäosien kapinallisia Suomessa. Bäckman on kirjoittanut blogiinsa tiedotteita viime päivinä Donetskin kansantasavallan nimissä.

– Donetskin kansantasavallan korkein neuvosto on nimittänyt minut edustajan tehtävään, Bäckman kertoo.

Donetskin kansantasavalta on Itä-Ukrainan kapinallisten itsenäiseksi julistama valtio, joka ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Venäjä-mieliset kapinalliset ovat vaatineet alueen liittämistä Venäjään. Itä-Ukrainan kapinallisia on syytetty viimeviikkoisesta matkustajakoneen alasampumisesta.

Donetskin kansantasavallan korkein neuvosto on nimittänyt minut edustajan tehtävään.

Dosentti Johan Bäckman

Porilainen demaripoliitikko mukana

Bäckman kertoo, että alunperin tutkija Petri Krohnin piti johtaa edustustoa, mutta Krohn on keskittynyt taistelutilanteen seuraamiseen.

Edustuston lehdistösihteerinä toimii Bäckmanin mukaan porilainen demaripoliitikko Evgenia Hildén-Järvenperä. Yle Satakunta ei tavoittanut tätä haastatteluun. Hildén-Järvenperä toimii muun muassa Satakunnan ammattikorkeakoulun hallituksessa SDP:n edustajana. Hän oli myös SDP:n keväisen puoluekokouksen varaedustaja.

Dosentti Bäckman ei kerro tarkasti, saako hän tai joku muu edustustossa tällä hetkellä palkkaa tai palkkioita.

– Blogissani tiedotteita on käynyt katsomassa kymmeniätuhansia ihmisiä. Kiinnostus on suurta, Bäckman sanoo.