Minin kunnostaja viettää kisaviikon auton alla

Ilmajokisen Esa Mäkysen Morris Mini valmistuu sunnuntaiksi kilpailukuntoon - toivottavasti. Kisaa edeltävä viikko kuluu auton kunnostustöissä joka kerta. Kisasta harrastaja ei odota voittoa, kunhan on hauskaa.

Morris Mini
Ilmajokinen Esa Mäkynen on kunnostanut Minin itselleen kilpa-autoksi.
Ilmajokinen Esa Mäkynen on kunnostanut Minin itselleen kilpa-autoksi. Jussi Mustikkamaa/Yle

Autotalli, harrastetalli, toinen asunto - Esa Mäkysen autotallilla on monta nimeä. Ja sen sisällä valmistuu kilpailukuntoon Mäkysen silmäterä Morris Mini-1000.

– Kyllä kevyesti auto valmistuu ajoissa. Toivottavasti, sanoo Esa Mäkynen viimeisteltävänä olemasta Ministään ja sunnuntaina edessä olevasta kilpailusta.

Esa Mäkysen kilpa-auto valmiina lähtöön
Morris Mini valmiina kilpailuun.Esa Mäkynen

Esa Mäkynen kilpailee tavallisesti Mini-1000 Cupissa, jossa kisaviikonloppuja tulee kesällä neljä ja lähtöjä kymmenen. Tänä viikonloppuna kisalähtö tapahtuu Touring Cars -luokassa Seinäjoen Vauhtiajoilla.

– Sinne on ilmoittanut tietääkseni neljätoista autoa, erimerkkisiä. On Lada Samaraa, Escortia ja muita. Minillä sinällään siellä ei varmaan kilpailullisesti ole paljon sanomista, mutta hauskaa se on, Esa Mäkynen sanoo.

Hyväkyytinen värkki

Esa Mäkysen Morris Mini-1000 painaa noin 630 kiloa ja siinä on noin 100 hevosvoimaa.

– Tämä on aika hyväkyytinen värkki, Mäkynen kehaisee.

Esa Mäkysen Mini kuljetusauton kyydissä.
Miniä viedään.Esa Mäkynen

– Nyt laitetaan loput kokoon ja testataan. Ja toivotaan, että kaikki toimii. Ennen kisaa ehtii tehdä vielä ihmeitä, jos ei toimi.

Mäkysen mukaan Minit ovat kohtuuhintaisia sekä varaosiltaan että käyttökustannuksiltaan.

– Aikaa tämä vie enemmän kuin mitä kuvittelisi. Viikko ennen kilpailua on aina "syöty". Nyt viikolla vaihdettiin moottori ja kaikki veto-osat. Tietää, mitä on illat tehnyt, Esa Mäkynen naurahtaa.

– Ei tätä harrastusta voi järjellä selittää. Kun siihen hurahtaa, niin siihen vaan hurahtaa.