Hyppää sisältöön

Jäteyhtiö uhkaa roskisdyykkaajia sakolla – "Jopa taidelasia päätyy tuhottavaksi"

Pohjois-Karjalan kunnallinen jäteyhtiö on ottanut tiukan linjan kierrätyspisteitä koluaviin dyykkaajiin. Lasin ja metallin ottaminen omaan käyttöön on nyt kiellettyä sakon uhalla. Keräyspisteitä koluavat aikovat kuitenkin jatkaa harrastustaan.

Kuva: Antti Haavisto /Yle

Jäteyhtiö Puhaksen mitta kierrätyspisteitä koluaviin henkilöihin täyttyi. Yhtiö kielsi hiljattain lasin, metallin ja paperin ottamisen omaan käyttöön tarrailmoituksilla. Kieltotarrojen mukaan kierrätysjäte on yhtiön omaisuutta. Puhas Oy:n käyttöpäällikkö Tapani Karhu perustelee kieltoa sillä, että jätepisteistä katoaa tavaraa pahimmillaan peräkärrikaupalla. Lisäksi astioissa voi olla esimerkiksi huumeneuloja.

- Suurin ongelma on metalliastioilla, joista on kärrätty tavaraa peräkärryillä. Olemme saaneet autojen rekisterinumerot ylös kameravalvonnan avulla. Metallia pengotaan, koska siitä saa tällä hetkellä hyvän hinnan, Karhu kertoo.

Puhaksessa asiaa ei katsota jatkossa läpi sormien, vaan toistuvista tapauksista ilmoitetaan poliisille. Tapaukset tutkitaan anastusrikoksina.

Suurin ongelma on metalliastioilla, joista on kärrätty tavaraa peräkärryillä.

Tapani Karhu

"Hyvää tavaraa päätyy tuhottavaksi"

Yhtiön kieltolinjasta suivaantunut joensuulainen bloggari ja sekatavaradyykkari Suvi-Tuuli Reittu ei aio lopettaa kierrätyspisteiden kaivelua.

- Aion ehdottomasti jatkaa. Ihmiset vievät sinne vaikka mitä. Ei minulla ole sydäntä jättää pisteille arvokasta ja käyttökelpoista tavaraa, Reittu perustelee.

Reitun käsiin kierrätyspisteiltä on päätynyt muun muassa vanhempaa Riihimäen taidelasia, Iittalan lasia ja hyvissä hinnoissa liikkuvia muumimukeja.

Aion ehdottomasti jatkaa.

Suvi-Tuuli Reittu

- On hirveän väärin, että tämä taidelasi päätyy nyt tuhottavaksi. Ei minua ihmisten henkilökohtaiset asiat kiinnosta, vaan erilaiset tavarat. En myöskään sotke paikkoja, se on dyykkaajien sanomaton laki.

- Ymmärrän, että se ärsyttää jos joku käy kierrätyspisteiltä kuparia ja myy sitä eteenpäin, mutta jos joku ottaa sieltä jotain muuta, niin ei se suuri synti ole. Jos keräyspisteisiin tulee nyt kamerat, niin en aio välittää. Mennään vaan sitten poliisin pakeille ja tuhlataan yhteiskunnan voimavaroja sellaiseen, Reittu päättää.