Se oli ainakin näiiiiiin iso!

Savonlinnan torilla "kalajutut" on täysin tuntematon käsite. - Täältä saa niin isoja kaloja, ettei tarvitse liioitella, torikauppias Heikki Syrjälä sanoo ilmeenkään värähtämättä.

luonto
Heikki Syrjälä
Näin iso oli Savonlinnan torin rannalta pyydetty hauki, näyttää torikauppias Heikki Syrjälä. Yle / Petri Vironen

Heikki Syrjälä on myynyt vihanneksia Savonlinnan torilla lähes 50 vuotta. Koju on 10 metrin päässä Saimaan rannasta, aivan kuulujen kalakojujen tuntumassa.

Syrjälä kertoo, ettei kalajuttuja juuri kuule.

- En ainakaan paina niitä mieleeni.

Omin silmin Syrjälä todisti erästä kalan väsytystä kojunsa takana.

- Entinen pienyrittäjä, sittemmin suuryrittäjä ja myöhemmin ei yrittäjä ollenkaan myi valmistamiaan vaappuja täällä. Asiakas sai koeuittaa niitä tuossa rannassa. Sitten eräs poika ei malttanut pelkästään uittaa vain heitti vaapun virtaan.

- Ensin kuului lliuta ärräpäitä, että jäi pohjaan. Kohta pohja alkoi liikkua ja siimasta paljastui 11,5 kilon hauki. Se saatiin nuijittua rautatangolla tuohon rantaan, Syrjälä kertoo.

- Mutta pojalle tuli hätä viranomaisista, sillä kalastus on tällä kohdin kielletty. Senaikuinen kuulu torikauppias pelasti pojan ostamalla kalan tiskiinsä.

- Mutta kun kala nostettiin tiskiin niin se peitti koko tiskin leveyden. Vaikka alla oli kaikki muikkulaatikot, kalan häntä ja pää jäivät vielä ulkopuolelle.

Olisiko kalalle myyty bussissa se kuulu lastenlippu?

- Tuskin olisi riittänyt. Sen verran kookas yksilö olisi tarvinnut aikuisten lipun, Syrjälä aprikoi.

Puumalan hauesta tehdyt lapikkaat

Puumalassa pyydettiin aikoinaan niin iso hauki, että sen selkäruodosta tehtiin soutuveneen köli ja nahkasta valmistettiin saappaita. Kalajuttu ei ole kiirinyt Savonlinnaan saakka.

- Mutta niitä lapikkaita myytiin täällä, Syrjälä tietää.

Savonlinnan sijaitsi Saimaan kala-apajien keskiössä näkyy myös kaupungin lääkäripäivystyksessä. Koukkuja irroitellaan ihon alta joka kesä.

- Olin kerran itse vastaanotolla kun sinne tuli pikkupoika uistimen koukku silmäkulmassaan. Mutta niin tärkeä virveli oli pojalle, että se kantoi sitä mukanaan kun ei raaskinut katkaista siimaa. Varmaan harmitti, kun lääkäri joutui kuitenkin katkaisemaan koukun, Syrjälä pohtii.