Tulli: Ohjuslähetys oli matkalla huoltoon

Tullin mukaan sen pysäyttämä ohjuslasti oli matkalla Vietnamista Ukrainaan. Kyse on maiden välisestä normaaliin sotilaalliseen yhteistyöhön liittyvästä lähetyksestä, jolla ei kuitenkaan ole kauttakuljetuslupaa.

Kotimaa
Tullin Helsinki-Vantaan lentokentällä takavarikoima ohjuksen hakupää. Tulli on sumentanut kuvasta tunnistetietoja.
Tullin Helsinki-Vantaan lentokentällä takavarikoima ohjuksen hakupää. Tulli on sumentanut kuvasta tunnistetietoja.Tulli

Tulli vahvistaa, että sen kesäkuussa takavarikoima ohjusten osia sisältänyt lentorahti oli matkalla Vietnamista Ukrainaan korjausta ja huoltoa varten. Kyse on tullin mukaan normaalista maiden välisestä puolustusyhteistyöstä.

Tullin saamien asiantuntijalausuntojen perusteella lasti sisältää ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka Suomessa luokitellaan puolustusmateriaaliksi.

Takavarikko tehtiin 24. kesäkuuta. Tulli pysäytti Vietnamista Hongkongin kautta saapuneen vähän yli tuhannen kilon lentorahtilähetyksen, jonka määränpäänä oli Ukraina.

Asiaa tutkitaan rikoksena

Puolustusmateriaalin kuljettamiseen Suomen kautta tarvitaan erillinen lupa, mitä lastille ei ole haettu Puolustusministeriöltä. Tullin esitutkinta asiasta on yhä kesken. Asiassa ei ole tehty kiinniottoja. Lasti pysyy takavarikoituna.

Asiaa tutkitaan puolustusvälineiden maastavientirikoksena, josta Suomen lainsäädännön mukaan voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Rikoksen selvittämiseksi tulli aikoo pyytää kansainvälistä rikosoikeusapua eri maiden viranomaisilta. Esitutkinnan arvioidaan kestävän tästä syystä vähintään puoli vuotta.