1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rosvoperheen seikkailu kiihdyttää Pohjois-Karjalan elokuvatuotantoa uuteen nousuun

Me Rosvolat -elokuvaa kuvataan parhaillaan Pohjois-Karjalassa. Helmikuussa ensi-iltansa saava koko perheen seikkailuelokuva on elävä esimerkki siitä, että itärajalla on alettu jälleen tehdä pitkiä elokuvia. Siri Kolun suosittuun kirjaan perustavaa elokuvaa filmataan muun muassa Joensuussa, Outokummussa, Lieksassa ja Liperissä.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pohjois-Karjalassa filmataan parin vuoden tauon jälkeen pitkää kotimaista elokuvaa.

Siri Kolun suosittuun kirjaan perustuva Me Rosvolat on koko perheen seikkailu. Tarina kertoo Suomen maanteitä kiertävästä rosvoperheestä, joka sattuu ryöväämään mukaansa mummolamatkalla olevan 10-vuotiaan Viljan.

Me Rosvolat -elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja on Marjut Komulainen. Budjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Filmiä kuvataan muun muassa Joensuussa, Outokummussa, Lieksassa ja Liperissä.

"Kaikki ei tapahdu vain Helsingissä"

Edellinen Pohjois-Karjalassa kuvattu pitkä tuotanto oli Kulman pojat. Parhaimmillaan maakunnassa kuvattiin jopa kolme pitkää elokuvaa vuodessa.

Itä-Suomen elokuvakomissiosta kerrotaan, että maakunnallinen elokuvatuotanto on nyt viriämässä uudelleen. Parhaillaan suunnittelussa ja työn alla on useita eripituisia elokuvatuotantoja.

Rosvoperheen isää Hurja-Kaarloa näyttelee Kari Väänänen, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi Kemijärvellä kuvatusta Taivaan tulet -televisiosarjasta. Väänänen liputtaa maakunnallisen elokuvatuotannon puolesta.

– Tähän pitäisi televisiokanavien kiinnittää huomiota, että kaikki ei tapahdu vain Helsingissä. Ja se henkinen maisema ei ole vain Helsinki, ja poikkeustapauksessa Tampere.  Vaan että on olemassa monenlaista henkistä maisemaa tässä maassa, Väänänen jyrisee.

"Saa sotkee itteensä"

Elokuvan pääosan eli Viljan esittäjä on joensuulainen 10-vuotias Sirkku Ullgren. Hänet valittiin osaan noin 600 lapsen joukosta.

Kuvaukset ovat kestäneet parisen viikkoa. Sirkku Ullgren on tarmoa täynnä, vaikka kuvauksia on tehty pitkin maakuntaa helteisessä säässä. Rosvoloiden perheen mukana matkaamisessa on omat hyvät puolensa.

– Se on enemmän sellaista vapaata. Saa sotkee itteensä ja ei ole niin tarkka mitä tekkee, Ullgren kertoo.

Elokuvan keskeisessä aikuisrooleissa ovat Väänäsen lisäksi Lotta lehtikari ja Jussi Vatanen. Paikallisista näyttelijöistä mukana ovat esimerkiksi Merja Pennanen, Suvi-Maaria Virta, Kai Paavilainen ja Arto Heikkilä.  

Me Rosvolat -elokuvan tuottaa Claess Olsson / Kinoproduction Oy. Elokuva on yhteistyötä Ylen, Joensuun ja Outokummun kaupunkien kanssa. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on antanut tukea elokuvalle.

Tuotantoryhmään kuuluu kaikkiaan noin 50 ihmistä. Kuvaukset loppuvat elokuussa. Ensi-ilta on helmikuussa.