Lainoppinut opiskelijan puolella Kela-riidassa: "Näillä argumenteilla ratkaisua ei voi hyväksyä"

Työoikeuden professori ihmettelee vakuutusoikeuden ratkaisua joensuulaisopiskelijan Kela-riidassa. Opiskelija joutuu maksamaan Kansaneläkelaitokselle yli 1100 euroa, koska työnantaja myöhästyi palkanmaksussa yhden päivän.

Kotimaa
Vakuutusoikeuden päätös
Yle

Vakuutusoikeuden ratkaisu joensuulaisopiskelijan Kela-riidassa herättää kritiikkiä alan asiantuntijassa. Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta pitää oikeuden ratkaisua kyseenalaisena.

Näillä argumenteilla vakuutusoikeuden ratkaisua ei voi hyväksyä.

Seppo Koskinen

– Näillä argumenteilla vakuutusoikeuden ratkaisua ei voi hyväksyä, Koskinen toteaa.

Joensuulaismies joutuu maksamaan Kelalle 1 149 euron laskun liikaa maksetuista opintotuista, sillä hänen työnantajansa myöhästyi palkanmaksussa yhden päivän. Palkka laskettiin virheen vuoksi opiskeluajan tuloksi. Vakuutusoikeuden mukaan palkan myöhästyminen ei ollut tässä tapauksessa poikkeuksellista, sillä miehen muutkin palkat sinä vuonna olivat tulleet tilille myöhässä.

– Tämä ei ole juridisesti hyväksyttävä peruste opintotuen takaisinmaksulle. Tämä ei voi mennä millään tavalla työntekijän syyksi, vaikka palkka on maksettu aiemminkin myöhässä, professori Koskinen painottaa.

"Vakuutusoikeus on surullisen kuuluisa"

Oikeuden päätöstä kritisoi myös Oikeutta vakuutetuille -yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja Hannu Kukkonen.

Päätös puhuu karua kieltään siitä, että he eivät itsekään tiedä miten ja minkälaisia päätöksiä he ovat tehneet.

Hannu Kukkonen

– Vakuutusoikeus on surullisen kuuluisa näissä asioissa. Päätös puhuu karua kieltään siitä, että he eivät itsekään tiedä miten ja millaisia päätöksiä he ovat tehneet.

Kukkonen viittaa vakuutusoikeuden aiempaan ratkaisuun, jossa erään opiskelijan palkka myöhästyi yrityksen konkurssin vuoksi. Oikeus päätyi tuolloin perumaan opiskelijalle lähetetyn takaisinperintälaskun.

– Oikeus on toiminut jo pitkään viranomaisjärjestelmän kumileimasimena. Oikeudensaanti on kiven takana työttömien, tapaturmassa vammautuneiden ja esimerkiksi opiskelijoiden kohdalla. Tapauksia on lukuisia, eikä tämäkään päätös tullut itselleni yllätyksenä, vaikka se on erittäin harmillinen, Kukkonen sanoo.

Professori Seppo Koskinen ja Hannu Kukkonen ovat yhtä mieltä siitä, että joensuulaismiehen Kelalta saama lasku päätyy todennäköisimmin työnantajan maksettavaksi, jos ex-opiskelija päätyy viemään asiaa eteenpäin.