1. yle.fi
  2. Uutiset

Korppoon vesitilanne: "Vakava, mutta hallinnassa"

Korppoo Sea Jazz -tapahtuma nostaa vedenkulutusta Korppoossa viikonloppuna. Paraisten insinöörin mukaan pohjavesilaitoksen vesi riittää kaikille, mikäli vedenkulutus pysyy nykyisissä mitoissaan.

Korppoo, Parainen
Vettä pumpataan säiliöautoon Korppoossa.
Vettä pumpataan säiliöautoihin Korppoossa.Dmitri Volgin / Yle

Korppoossa vedentuotantoa on nostettu viikonlopun ajaksi vastaamaan vedenkulutuksen tarvetta.

– Tilanne on hallinnassa. Se on vakava, mutta hallinnassa. Tällä hetkellä pohjavesilaitoksen vesi riittää, jos kulutus pysyy tällaisena ja se ei tästä kasva, sanoo Paraisten kaupungin insinööri Markku Rusi.

Rusin mukaan nykyinen vesitilanne itsessään riittäisi Korppoon paikallisille asukkaille. Viikonloppuna järjestettävään Korppoo Sea Jazz -tapahtumaan odotetaan kuitenkin niin paljon kävijöitä Korppoon ulkopuolelta, että vedenkulutus tulee kasvamaan yli normaalin tason.

Juokaa vettä ihan niin paljon kuin sielu sietää, koska on kuuma.

Paraisten kaupungin insinööri Markku Rusi

Veden tuhlaus kuriin, ei veden juominen

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta tänä kesänä, kun Korppoossa joudutaan tarkkailemaan vedenkulutusta.

– Täytyy kiittää Korppoon ihmisiä, sekä asukkaita että turisteja. He ovat selkeästi vähentäneet vedenkulutustaan ja pitäneet sen kurissa. Toivon, että tämä jatkuu koko viikonlopun yli. Ei tuhlata, Rusi sanoo.

Rusi huomauttaa, että ketään ei suinkaan vaadita juomaan vettä vähemmän.

– Juokaa vettä ihan niin paljon kuin sielu sietää, koska on kuuma. Mutta suihkussa vähän vähemmän aikaa pienemmällä paineella, ja lopetetaan auton peseminen ja nurmikon kastelu.

Pysyvää ratkaisua kaivataan

Korppoon ravintoloitsijat ja muut yrittäjät odottavat viikonlopun kävijätulvaa aavistuksen varoen.

– Ihan kaikkeen turhaan ei voi vettä käyttää. Mutta kaikkeen välttämättömään se on riittänyt toistaiseksi. Kyllä meidän pitää nyt yhdessä kaupungin kanssa käydä tämä asia läpi, tietysti, koska se on kaupungin vesilaitos joka reistailee. Pitää löytää jokin ratkaisu, kun vettä on kuitenkin ympäriinsä, sanoo ravintola Hjalmarsin omistaja Tage Österlund.

Ravintoloitsija Kjell Eriksson toivoo, etteivät Korppoon vesiongelmat karkottaisi esimerkiksi veneilijöitä muualle.

Tällä hetkellä pohjavesilaitoksen vesi riittää, jos kulutus pysyy tällaisena ja se ei tästä kasva.

Paraisten kaupungin insinööri Markku Rusi

– Turistithan odottavat, että logistiikka toimii ja tavara tulee paikalle. Sellainen vesiprobleema tähän, niin eihän se hyvältä vaikuta. Mutta vielä on ollut satama ilman katkoja. Yritämme sanoa kaikille veneasiakkaillekin, että säästäkää vettä, Eriksson sanoo.

Paraisten kaupungin insinööri Markku Rusi uskoo, että veden turvaaminen korppoolaisille tulee varmasti puhuttamaan kesällä ja vielä sen jälkeenkin.

– Pahoin pelkään, että tilanne ei tule tästä helpottumaan, jos ei aleta suunnittelemaan muita vaihtoehtoisia menetelmiä, Rusi sanoo.

Lue seuraavaksi