UPM Kaukas: Hajut johtuvat korkeapaineesta

UPM Kaukas pitää korkeapainetta ja hellejaksoa sellutehtaan hajupäästöjen aiheuttajana. Tehtaan päästöt ovat yhtiön mukaan olleet normaaleja.

Kotimaa
Kaukaan tehdas
Yle

UMP Kaukas pitää korkeapainetta ja tuulettomia öitä syypäänä tehtaan hajupäästöihin. Yhtiön mukaan yöllä on ollut tyyntä, minkä takia hajut eivät sekoitu tai laimene. Päivisin auringonpaiste on synnyttänyt ilmavirtauksia, jolloin tehtaan hajut sekoittuvat tehokkaasti laimentuen ilmaan, yhtiö tiedottaa. Tehtaan päästöt ovat yhtiön mukaan olleet normaaleja.

Lappeenrannassa on heinäkuussa havaittu tehtaalta tulevan normaalia voimakkaampia hajupäästöjä, jotka voimistuvat öiseen aikaan.

UPM:n mukaan Kaukaalla ei ole ylitetty sallittuja päästörajoja eikä tehtaalla ole tehty toimenpiteitä, jotka vaikuttaisivat ilman laatuun.

Ilmatieteen laitoksen säätietojen mukaan Lappeenrannan lentokentän sääasemalla on vallinnut tuuleton jakso jo useana yönä peräkkäin.

Ympäristötoimi: Ilmanlaatu paikoin huono

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen mukaan tehtaan hajuhaitat ovat heikentäneet ilman laadun ajoittain jopa huonoksi. Ympäristötoimi tiedottaa, että hajuhaittoja saattaa ilmetä myös viikonloppuna, sillä sääolosuhteissa ei ole odotettavissa muutosta. Hajuhaittoja voi esiintyä erityisesti Tirilän alueella.