Erittäin tukalan helteen varoitus annettiin ensimmäistä kertaa

Hellevaroitukset ovat olleet Ilmatieteenlaitoksen käytössä vuodesta 2011.

helle
Aurinko porottaa.
Tommi Parkkinen / Yle

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin tukalasta helteestä. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan länsiosassa sekä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ilmatieteen laitos antaa erittäin tukalan helteen varoituksen sen jälkeen kun hellevaroitukset otettiin käyttöön vuonna 2011.

Nyt voimassa oleva erittäin tukalan helteen varoitus on kolmiportaisen varoitusjärjestelmän keskimmäinen.

Yhtä kuumaa viimeksi vuonna 2010

Sää- ja turvallisuusyksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen kertoo, että hellevaroitukset olisi annettu vuonna 2010, jos varoitus olisi ollut käytössä. Pohjois-Karjalaan olisi annettu jopa äärimmäisen tukalan helteen varoitus.

– Eli jos kysymys asetetaan niin, että milloin viimeksi on ollut näin kuumaa yhtä soittoa, niin 2010 löytyy viimeiset tällaiset tapaukset, Hyrkkänen sanoo.

Ilmatieteenlaitos pitää epätodennäköisenä, että hellevaroitusasteikon korkein varoitus, eli äärimmäisen tukalan helteen varoitus annettaisiin lähipäivinä. Tuolloin päivän maksimilämpötila olisi 35 astetta ja minimilämpötila 20 astetta.

Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksia, koska helle voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Juttua korjattu 25.7.2014 kello 17.21: Otsikkoon lisätty sana erittäin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin tukalasta helteestä, ei tukalasta helteestä.