1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kilometrin levyinen maanvyöry mullisti maiseman Islannissa – video

Tutkijat ovat alkaneet tutkia Keski-Islannissa tapahtuneen jättimäisen maanvyöryn syytä.

Ennen Askja-järven rannalla Islannissa heinäkuussa tapahtunutta maanvöryä otettu kuva ja vyöryn jälkeen otettu kuva vierekkäin.
Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sattunut jättimäinen maanvyöry muutti Islannin syvimmän järven, tulivuoren kraatterissa sijaitsevan Askjan, rantamaisemaa huomattavasti. Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, mikä aiheutti kraatterin kaakkoisreunassa tapahtuneen maanvyöryn.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sattunut jättimäinen maanvyöry muutti Islannin syvimmän järven, tulivuoren kraatterissa sijaitsevan Askjan, rantamaisemaa huomattavasti. Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, mikä aiheutti kraatterin kaakkoisreunassa tapahtuneen maanvyöryn.

Maanvyöryn suuruudesta on esitetty erilaisia arvioita. Maltillisimpien arvioiden mukaan vyöryssä liikkui vähän yli 20 miljoonaa kuutiometriä maata, mutta joidenkin arvioiden mukaan jopa noin 60 miljoonaa kuutiometriä. Vertailun vuoksi Helsingin Areenan tilavuus on vähän yli 350 000 kuutiometriä. Vyöryalue on noin kilometrin levyinen.

Askja-järveen syöksyneet maamassat olivat niin suuret, että järven pinta on vyöryn jälkeen kaksi metriä aiempaa korkeammalla. Silminnäkijät arvioivat maanvyöryn aiheuttamien hyökyaaltojen olleen jopa 50 metriä korkeita ja ne ylsivät aina kraatterijärven rinteellä sijaitsevaan pienempään kraatteriin saakka.

Paikallinen turistiopas pitää onnekkaana, että vyöry tapahtui yöllä.

– Puolenpäivän jälkeen kraatterin reunoilla on yleensä paljon turisteja. Jos vyöry ja sen aiheuttamat hyökyaallot olisivat sattuneet silloin, ainakin 50 ihmistä olisi todennäköisesti jäänyt alle, matkailuopas Bergthóra Kristjánsdóttir sanoi Islannin yleisradioyhtiö RUV:lle.

Suurin vyöry vuosisatoihin

Maanvyöry oli todennäköisesti suurin Islannissa sattunut vuosisatoihin. Alustavien tutkimustulosten mukaan vyöryn syynä oli eroosio tai lisääntynyt geoterminen lämpö. RUV:n haastatteleman geologi Thorsteinn Saemundssonin mukaan lumi- ja maanvyöryt ovat kuitenkin aivan normaaleja luonnontapahtumia.

– Kyse on vain painovoimasta. Alueella on paljon lunta ja viime aikoina on ollut lämmintä, joten lumi on sulanut melko nopeasti ja muodostanut puroja, jotka virtaavat kraatterin rinnettä alas ja aiheuttavat eroosiota, Saemundsson sanoi.

Saemundssonin mukaan ei ole vielä varmaa, oliko vyöryn osasyynä jonkinlainen geoterminen tapahtuma, vai johtuiko se vain eroosiosta. Useimpien arvioiden mukaan vyöry on seurausta pitkään jatkuneesta kehityksestä, jossa maaperä on vähitellen haurastunut. Vulkaaninen toiminta alueella ei myöskään ole ilmeisesti lisääntynyt.

Vyöryn aikaansaamat hyökyaallot aiheuttivat huomattavaa eroosiota kraatterin rinteille, minkä vuoksi kraatterin pohjalle johtavat ulkoilupolut jouduttiin sulkemaan. Vyöryn syyhyn perehtyvät tutkijat päättävät myös, milloin ne voidaan mahdollisesti avata.

Keski-Islannin ylängöllä sijaitseva Askja on kerrostulivuori, jonka kraatterissa myös järvi sijaitsee. Viimeksi vuonna 1961 purkautunut tulivuori järvineen on suosittu turistikohde.