1. yle.fi
  2. Uutiset

Seksigekot vaarassa avaruudessa: Venäjä menetti yhteyden satelliittiin

Tutkimuksessa seurataan, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Ulkomaat
Tokeegekko.
Tokeegekko. Gekkojen lisäksi tutkimussatelliitissa on banaanikärpäsiä ja sieniä.J. Patrick Fischer / Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Useita gekkoliskoja on vaarassa avaruudessa, kun Venäjä on menettänyt yhteyden tutkimussatelliittiin. Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, millainen vaikutus painottomuudella on liskojen lisääntymiselämään.

Venäläinen avaruusyritys Progress on varmistanut, että sen Foton-M4-satelliitti ei vastaa ohjauskomentoihin, jolla yritettiin säätää satelliitin korkeutta Maata kiertävällä radalla. Satelliitin kaikki muut toiminnot kuitenkin toimivat ja se lähettää yhä myös tutkimustietoja.

– Automaattisäädöllä toimivat laitteet, erityisesti gekko-kokeeseen liityvät, toimivat ohjelman mukaisesti, sanoi venäläisen tutkimuslaitoksen tiedottaja Oleg Voloshin.

Satelliitti laukaistiin matkaan 19. heinäkuuta ja sen oli määrä olla matkassa kaksi kuukautta. Tutkimuksessa seurataan muun muassa videon välityksellä sitä, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Avaruusasiantuntija sanoi uutistoimisto Interfaxille, että satelliitti voi pysyä avaruudessa nykyisellä radallaan jopa kolme tai neljä kuukautta. Ohjaus pitäisi saada kuitenkin palautumaan, jotta satelliitti saataisiin palautettua konrolloidusti maan kamaralle.

Gekkojen lisäksi tutkimussatelliitissa on banaanikärpäsiä ja sieniä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi