Hermot pinnalla Norjassa: Jalkapallovalmentaja vitsaili pommista – poistettiin lentokentältä

Norjan turvallisuuspoliisi ja poliisi ovat korottaneet valmiustilaansa mahdollisen terrori-iskun pelossa. Ruotsalainen jalkapallovalmentaja vitsaili Oslon lentoasemalla pommista ja sai poistua asemalta lähes saman tien. Toinen lentomatkustaja poistettiin koneesta hermostuneen kanssamatkustajan, ulkomaalaisen taustan ja tatuointien vuoksi.

Juutalaismuseo Oslossa on suljettu terrorismiuhan vuoksi. Kuva: Audun Braastad / AFP / Lehtikuva

Terrori-iskun uhka on saanut niin tavalliset norjalaiset kuin poliisitkin äärimmäisen varuilleen. Norjalainen sanomalehti Verdens Gang kertoo kahdesta tapauksesta, joissa matkustaja on poistettu lentokentältä ja lentokoneesta eilen perjantaina.

Ruotsalainen jalkapallovalmentaja Magnus Haglund heittäytyi hauskaksi Gardemoenin lentokentällä Oslossa. Hän oli kulkemassa turvatarkastuksen läpi ja käveli yksi käsi käsimatkatavarassaan. Turvatarkastaja pyysi häntä näyttämään kätensä, ja Haglund veti sen laukusta esille huulirasvapuikko kädessään.

– Sanoin leikilläni: "Ajattele, jos se on pommi", Magnus Haglund kertoo sanoneensa turvatarkastajalle sanomalehti Verdens Gangissa (siirryt toiseen palveluun).

– Näin jälkikäteen ymmärrän, että se oli väärä vitsi.

Turvatarkastaja nimittäin kutsui paikalle poliisit, ja Haglund vietiin ensin kuulusteluihin ja poistettiin sen jälkeen lentoasemalta. Hänen valmentamansa norjalainen Lilleströmin jalkapallojoukkue sai matkustaa Aalesundiin ilman valmentajaansa.

Ulkomaalainen tausta ja tatuoinnit herättivät epäilyn

24-vuotias Daniel Pettersson puolestaan haettiin ulos lentokoneesta, joka oli jo ollut rullaamassa kiitoradalle. Pettersson oli matkustamassa Torpista Amsterdamiin, kun kone yllättäen kääntyi takaisin portille. Koneeseen tuli poliiseja, jotka veivät nuoren miehen mukanaan.

– Järkyttävä kokemus. Heitä oli viisi tai kuusi, joista kaksi oli aseistautuneita. He veivät minut lentoasemalle, jossa minua kuulusteltiin, Daniel Pettersson sanoo VG:ssä (siirryt toiseen palveluun).

– He kysyivät taustastani, olinko ollut tekemisissä poliisin kanssa aiemmin, tatuointieni merkityksistä, kuuluinko jengiin. Sen lisäksi he tarkastivat tekstiviestini ja kuvani kännykästäni. Se oli todella epämiellyttävää.

Myös hänen matkatavaransa poistettiin ruumasta ja tutkittiin uudestaan. Kolme varttia myöhemmin hänet päästettiin takaisin koneeseen. Yksi koneen matkustajista, 20-vuotias nainen, oli epäillyt Petterssonia terroristiksi.

Petterssonin mukaan nainen oli käyttäytynyt hermostuneesti ja kärsi ilmeisesti lentopelosta. Poliisi vahvistaa, että epäilyn esittäjä oli nuori nainen.

– KLM:n miehistö oli osittain samaa mieltä naisen kanssa. Se oli ainoa konkreettinen tieto, joka meillä oli, kun tulimme paikalle. Nainen oli yhdistänyt epäilyksensä terroriuhkaan. Hän oli niin peloissaan, että häntä ei pystytty lohduttamaan. Lentokapteenin mielestä oli viisainta kääntyä takaisin portille, miehistöpäällikkö Petter Aronsen selittää VG:lle.