Israel ja Hamas aloittivat 12 tunnin tulitauon Gazassa

Tulitauko alkoi kello 8 Suomen aikaa.

Ulkomaat
Näkymä Gazaan aamulla 26. heinäkuuta.
Näkymä Gazaan aamulla 26. heinäkuuta.Reuters

Gazassa on astunut voimaan Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin välinen 12 tunnin humanitaarinen tulitauko. Tulitauko alkoi kello 8 Suomen aikaa.

Tulitauon aikana gazalaisilla siviileillä on mahdollisuus saada apua ja siirtyä turvallisemmille alueille.

Sadat palestiinalaiset tulivat suojapaikoistaan kaduille minuuttien kuluttua tulitauon alkamisesta. Osa heistä suuntasi tarkistamaan kotitalojensa kärsimiä vaurioita. Monet jonottivat pankkien ja kauppojen edessä nostaakseen rahaa sekä hankkiakseen tarvikkeita.

Israel on varoittanut Hamasia, että armeija tulee vastaamaan, jos terroristit päättävät käyttää taukoa hyväkseen hyökätäkseen israelilaisten sotilaiden tai siviilien kimppuun. Armeijan mukaan Hamasin tunnelien etsintä ja tuhoaminen Gazan kaistaleella jatkuu.

Gazan terveysministeriön mukaan lauantaina hieman ennen tulitauon alkamista 18 samaan sukuun kuulunutta palestiinalaista kuoli Israelin tankkien tulituksessa. Useita muita haavoittui.

Ministeriön tiedottajan mukaan suvun jäsenet olivat jääneet loukkuun kotitalonsa sisälle Khuzaan kylässä torstaina. Israelin armeijan tiedottajan mukaan he tutkivat tapauksen paikkansapitävyyttä.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ovat viime päivinä neuvotelleet tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välille. He ovat vedonneet pidemmän tulitauon puolesta, toistaiseksi tuloksetta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters