1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Nälänhätä uhkaa Etelä-Sudania

Unicefin ja Maailmanruokaohjelman mukaan jopa 50 000 eteläsudanilaista lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen tänä vuonna.

Ulkomaat

Lähes miljoonaa alle viisivuotiasta lasta uhkaa ankara aliravitsemus Etelä-Sudanissa, kertovat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailmanruokaohjelma WFP. Järjestöt julkaisivat aiheesta yhteisen tiedotteen myöhään perjantaina.

YK:n mukaan Etelä-Sudanin väestöstä kolmasosaa, eli noin neljää miljoonaa ihmistä, uhkaa nälänhätä. Unicefin ja WFP:n mukaan jopa 50 000 eteläsudanilaista lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen tänä vuonna.

– Maailman ei pitäisi odottaa nälänhädän julistamista samalla, kun lapsia kuolee täällä joka päivä, Unicefin pääjohtaja Anthony Lake sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto ilmoitti perjantaina, että Etelä-Sudanin ruokakriisi on tällä hetkellä pahin maailmassa. Samalla turvallisuusneuvosto vetosi apua luvanneisiin maihin, että ne pitäisivät kiinni lupauksistaan toimittaa apua yhteensä 618 miljoonalla dollarilla.

WFP:n pääjohtaja Ertharin Cousinin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi ryhtyä nyt toimiin ihmishenkien pelastamiseksi. Samalla hän ilmoitti, että WFP tarvitsee lisäresursseja kriisin hoitamiseksi.

Tuhansia ihmisiä on kuollut ja yli 1,5 miljoonaa on jättänyt kotinsa Etelä-Sudanissa seitsemän kuukautta kestäneiden väkivaltaisuuksien takia. Maan hallituksen joukot taistelevat kapinoivia entisiä sotilaita ja eri heimojen asejoukkioita vastaan.

Taistelut saivat alkunsa joulukuussa presidentti Salva Kiirin ja potkut saaneen varapresidentti Riek Macharin välisestä valtataistelusta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi