1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Transiteja ei koskaan pestä" - Luonnollisuus on tärkeää harrastajille

Transiittien kokoontumisajot keräsi Transit-harrastajat Ilmajoelle. Tuunailuilla ja autovahvistimilla ei tässä autotapahtumassa pröystäilty, sillä harrastajat pitävät tärkeämpänä autojen alkuperäistä muotoilua ja luonnollista ilmettä.

ilmiöt
pinkki auto, jossa vaaleanpunainen pantteri maalattuna
Sami Harjun omistama Pink Panter kerää katseita liikenteessä.Riina Vuorela/ Yle

Ilmajoella ensimmäistä kertaa järjestetty Transiittien kokoontumisajot keräsi Transit-harrastajat yhteen. Tapahtuman ideoija Pauli Idänpirtti omistaa itse kolme Transitia.

– En tiedä aivan varmaksi sanoa, mikä niissä kiehtoo, mutta ehkä se on niin, että kun yhden Transitin hankkii, niin sitten niistä ei pääse eroon. Mies voi aina lähteä Transitista, mutta Transit ei lähde miehestä. Toki naisiakin harrastajina on, sanoo Idänpirtti.

mies vanhan auton vieressä
Pauli Idänpirtti ideoi Transit-tapahtuman Ilmajoelle.Riina Vuorela/Yle

Moni Transit-harrastaja pitää auton ulkomuodosta juuri sellaisenaan, eikä suuria tuunailuja näiden autojen kanssa välttämättä tarvitse tehdä.

– Omia Transiteja olen vähän hitsaillut, että ovat turvallisia liikenteessä, mutta muuten en ole tehnyt mitään, kertoo kohta 30-vuotta Transit-ajoneuvoja harrastanut Idänpirtti.

– En omista edes vahapurkkia tai autoshamppoota. Transiteja ei koskaan pestä. Sade huuhtelee pois, jos likaa pääsee kertymään, kuvailee Pauli Idänpirtti Transitin hoito-ohjeita.

Idänpirtti ei ole ajatuksensa kanssa yksin. Tapahtumaa järjestäessä hän huomasi muidenkin Transit-harrastajien kannattavan juuri näitä hoito-ohjeita.

– Kaikki jotka etukäteen ilmoittivat tuovan autonsa tänne, sanoivat, että heidän auto ei ole sitten mitenkään kiilloteltu eikä vahailtu ja ruostettakin on vähän joka paikassa. Heille sanoin, että tervetuloa vaan, koska täällä on niitä sitten lisää, Idänpirtti naurahtaa.

Ajo-omituisuuksia löytyy

Sami Harju on Transit-harrastaja, joka omistaa niinikään kolme Transitia. Tapahtumaan hän toi kahdeksan hengen bussin, vuosimallia -64.

– Tässä on tämmöinen hassun hauska Pink Panter -maalaus, joka on tehty signeerauksen mukaan -95 vuonna. Tämä auto on seissyt pihalla puun alla, ja on vähän sammaloitunutkin. Tätä ei ole minulla edes aikomus muuttaa, se on hauska tällaisena kun se on, sanoo Harju.

Sami Harju kertoo, että vaikka autolla on ikää, se ei jää tien tukoksi. Kun talla on pohjassa, Pink Panter -Transitin nopeus on 100 km/h.

– Kyllä se siihen sataseen kiihtyy ihan mukavasti, mutta sen kovempaa tämä ei mene. Ajo-ominaisuuksia voisi kutsua ajo-omituisuuksiksi. Se on semmoinen vähän väättyri ajaa. Siinä on ristikudosrenkaat, jäykät akselit ja pienet rumpujarrut. Mitään tehostimia ei tietenkään ole. Kankeehan se on ohjastaa, mutta kyllä sillä pääsee muun liikenteen rytmissä. Rekastakin pääsee ohi, jos tarve vaatii, kuvailee Harju.

Huomiotta ei Sami Harjun pinkki pantteri jää. Tien päällä auto kerää katseiden lisäksi sormenosoituksia. Omaa rauhaa kaipaavan ei siis kannata lähteä tällaisella autolla liikenteeseen. Ainakaan ei tule pysähtyä kovin pitkäksi aikaa.

– Jos on yhtään ujonvikaa, niin ei ole sen jälkeen, kun on tällä ajanut yhden kesän. Niin paljon on kavereita heti ympärillä, kertoo Harju.

"Vihdoinkin jotain järkevää"

Ajatus Transit-autojen kokoontumisesta Ilmajoelle tuli Pauli Idänpirtille saunassa, mutta puuhailu oman ajoneuvon kanssa toi tukea idealle.

erivärisiä pakettiautoja rivissä
Transiittien kokoontuminen Ilmajoella keräsi Transit-harrastajat yhteenRiina Vuorela/Yle

– Viime syksynä, kun hitsailin omaa Transitiani, ajattelin mielessäni, että onko tämmöisiä hölmäjä romujen kanssa puuhaajia ja itsensä kiduttajia muitakin kun minä, ja siitä se ajatus sitten lähti, sanoo tapahtuman isäPauli Idänpirtti.

– Joku Transit-harrastaja soitti kuultuaan tapahtumasta, ja kysy järjestetäänkö se oikeasti. Vastauksen saatuaan hän sanoi: vihdoinkin jotain järkevää, Idänpirtti naurahtaa.

– Kun olen seurannut Transit-kuskeja, ne on kaikki semmoisia oman tiensä tallaajia. Positiivisella tavalla arjen sankareita, hieman erikoisia tyyppejä. Kyllä Transit-harrastus vaatii tietynlaisen luonteen. Sellaisen rauhallisen. Kuten tuolla Samin auton takana lukee: Speed kills. Drive a Transit and live forever, kertoo Idänpirtti ja osoittaa sormellaan Sami Harjun Pink Panter -Transitia.

Lue seuraavaksi