Hamas torjui tulitauon jatkamisen – Israel oli hyväksynyt neljän tunnin pidennyksen

Israelin armeijan mukaan Gazasta on ammuttu kranaatteja ja raketteja Israeliin tulitauon alkuperäisen päättymisajan jälkeen. Israel oli hyväksynyt tulitauon pidentämisen neljällä tunnilla puoleenyöhön saakka.

Ulkomaat
Palestiinalaisnainen kotinsa raunioiden keskellä Gazassa 26. heinäkuuta.
Palestiinalaisnainen tutkii tuhoutunutta kotiaan Gazan kaistaleella 26. heinäkuuta.Mohammed Saber / EPA

Gazan palestiinalaisaluetta hallitseva Hamas-järjestö ei suostu väliaikaisen tulitauon pidentämiseen neljällä tunnilla, Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri ilmoitti lauantai-iltana uutistoimisto AP:lle.

Israel oli pari tuntia aiemmin hyväksynyt tulitauon jatkamisen puoleenyöhön asti. Israelin ja Hamasin välinen 12 tunnin humanitaarinen tulitauko alkoi lauantaina aamukahdeksalta.

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin kolme kranaattia Israeliin sen jälkeen, kun Gazan väliaikainen tulitauko oli kestänyt 12 tuntia, kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). AFP:n mukaan kranaatit eivät aiheuttaneet vahinkoja, ja israelilaismedian arvioiden mukaan armeija ei pitänyt niiden ampumista vakavana tulitauon loukkauksena.

Hamasin lausunnon jälkeen Israelin armeija ilmoitti, että Gazasta on ammuttu myös kolme rakettia Israeliin. Hamas otti välittömästi vastuun raketeista.

Israelilaisministeri Yuval Steinitz kertoi aiemmin Israelin television Channel 10:lle, että Israel hyväksyy tulitauon jatkamisen neljällä tunnilla. Hänen mukaansa päätöksen asiasta tekivät Israelin pääministeri ja puolustusministeri.

Steinitzin mukaan tulitauon mahdollista pidempää jatkoa oli tarkoitus käsitellä Israelin turvallisuusneuvoston lauantai-iltana puoli yhdeksältä alkavassa kokouksessa. Korkea-arvoinen israelilaisvirkamies kertoi BBC:lle, että YK oli pyytänyt tulitauon jatkamista 24 tunnilla.

Kansainvälinen yhteisö on vedonnut pysyvän tulitauon puolesta.

Gazan kriisissä on palestiinalaisten sairaalalähteiden mukaan kuollut yli tuhat palestiinalaista. Israelin puolella on israelilaislähteiden mukaan kuollut 40 sotilasta, kaksi siviiliä ja yksi Israelissa työskennellyt thaimaalainen siirtotyöläinen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters