1. yle.fi
  2. Uutiset

Paleface kannustaa kapinaan – "Life´s a bitch, mut mä taistelen sen lutkan puolesta"

Räppäri Palefacen mielestä kovat jätkät kyseenalaistavat auktoriteetit, mutta kovimmat jätkät kyseenalaistavat kaiken – mukaan luettuna itsensä.

kulttuuri
Paleface Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa
Karri "Paleface" Miettinen otti yleisönsä Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa.Mari Siukonen / Yle

Karri "Paleface" Miettinen julkaisee syksyllä uuden levyn. "Life´s a bitch, mut mä taistelen sen lutkan puolesta", räppää mies tulevan albumin ensimmäisellä sinkkulohkaisulla Mull´on lupa.

– Se on se inhimillisyyden message. Vaikka elämä on aika rujoo, mä puolustan viimeseen asti sitä kauneinta eli ihmisen elämää, Karri Miettinen kertoo riimistään.

Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuman keikalla biisi soi toisena ja eturivissä joukko miehiä eläytyy joka sanaan. Paleface haluaa kyseenalaistaa ja puhua tärkeistä asioista, mutta myös tuoda iloa elämään.

– Eihän nää mun keikat mitään poliittisia tilaisuuksia oo, vaan pidetään ennen kaikkea hauskaa. Välillä tuntuu, että mä oon osa-aikainen aerobic-ohjaaja, Paleface hymyilee.

Vallankumous vaikka vihanneksilla

Karri Miettinen uskoo muuttavansa maailmaa musiikillaan.

– Tapasin Joensuussa rehabilisoituneen natsiskinin, joka muutti elämänsä osittain mun musiikin takia. Se oli aika voimakas kokemus.

Paleface puhuu mielellään pienistä vallankumouksista. Vallankumouksista, joissa ei asetuta vastahankaan, vaan kieltäydytään olemasta mukana itsestään selvyyksinä pidetyillä suurilla linjoilla.

– Ruoka on radikaalia. Raittius on radikaalia. Pienet vallankumoukset on niitä, joissa ihminen tekee omaan ja lähiympäristön oloon vaikuttavia päätöksiä.

Hänen omalla yöpalalautasellaan on höyrytettyä parsaa ja kukkakaalia. Lautasen vieressä seisoo tölkki alkoholitonta olutta.

– Mä oon kyllä yksilön vapauksien kannattaja, jokainen saa taaplata tyylillään. Mutta ei tää voi loputtomasti jatkua, että otetaan kritiikittä vastaan se, mitä annetaan.

Suomiräppäreiden tuntosarvet

– Mä oon oppinut vanhemmilta paavoilta sen, että aina pitää kulkea korvat auki. Tekstin aiheita löytyy uutisista ja ihmisten luota.

Vanhemmilla paavoilla Miettinen viittaa Vexi Salmeen ja Juice Leskiseen. Juice opetti hänelle, että laulun aiheita on ainostaan kolme.

– Yhteiskunta, rakkaus ja ihmisen suhde yhteiskuntaan ja rakkauteen.

Miettinen pohtii, että vaikeina aikoina tekstinikkareilla ja runoilijoilla on entistä suurempi merkitys. Tarvitaan taiteilijoita, joilla on pitkät tuntosarvet. Esimerkkinä hän mainitsee nyt pinnalla olevan syrjäytymiskeskustelun.

– Se olis noussut meidän tietoisuuteen jo aiemmin, jos me oltais kuunneltu suomiräppäreitä. Ne on kertonu nää samat asiat jo kymmenen vuotta sitten.

Kova jätkä kirjoittaa tarinat uusiksi

– Mun tekstien ja biisien mukana tulee aina kyseenalaistamisen sanoma, Miettinen kuvailee tulevan levynsä sanomaa.

Hänen mielestään ei voida ajatella, että ihmisen pitää sopeutua yhteiskuntaan, vaan pitäisi miettiä, kuinka yhteiskunta sopisi paremmin tavallisen ihmisen tarpeisiin.

Karri Miettinen on sitä mieltä, että tarinat pitävät yhteiskunnan kasassa ja sanoo kuuluisimman olevan tarinan rahasta. Sillä on arvoa, koska olemme niin päättäneet ja uskomme siihen.

– Tässä on mieletön rikkaus. Me voidaan kirjoittaa ne stoorit uusiks, keksii paremmat tarinat.

Miettinen haluaa kaikkien pysähtyvän, katsovan taaksepäin ja arvioiva suhteensa luontoon, planeettaan ja muihin ihmisiin. Hän kannustaa ihmisiä kapinaan.

– Kovat jätkät kyseenalaistavat auktoriteetit, mutta kovimmat jätkät kyseenalaistavat kaiken – mukaan luettuna itsensä.

Lue seuraavaksi