Maailman hepatiittipäivänä muistutetaan C-hepatiitin vaaroista – Suomessa 25 000 kroonista sairastapausta

Veriteitse tarttuva C-hepatiitti todetaan Suomessa vuosittain 1 000 – 1 200 henkilöllä. Yhteensä 25 000 suomalaista sairastaa kroonista C-hepatiittia.

Kotimaa

Tänään maanantaina on kansainvälinen hepatiittipäivä, jonka aikana huipentuu tiedotuskampanja C-hepatiitin vaaroista ja taudin ehkäisystä. Tunnetko C:n -kampanja pystyttää teltan Helsingin Narinkkatorille tiedottamista varten.

Kampanjan tarkoituksena on tiedottaa taudista, joka tunnetaan huonosti. C-hepatiittitartunta todetaan Suomessa vuosittain 1 000 – 1 200 ihmisellä, ja yhteensä kroonista C-hepatiittia sairastaa noin 25 000 suomalaista.

C-hepatiitti on veriteitse tarttuva viruksen aiheuttama maksatulehdus. Tauti voi olla vuosia oireeton, mutta kroonisessa tilassaan se aiheuttaa maksavaurioita ja voi jopa edetä maksasyöväksi.

Maailmassa on noin 180 miljoonaa C-hepatiittia sairastavaa, ja uusia tartuntoja havaitaan joka vuosi 3–4 miljoonaa. Yleensä tauti tarttuu saastuneiden neulojen kautta erityisesti suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa.

Tunnetko C:n -kampanjan järjestäjiä ovat A-klinikkasäätiö, Munuais- ja maksaliitto sekä Suomen Lumme ry.