Kerry ja Lavrov yksimielisiä: Itä-Ukrainaan saatava tulitauko

Venäjän Sergei Lavrov syytti puhelinkeskustelussa Yhdysvaltoja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin työn vaikeuttamisesta Ukrainassa.

Ukraina
Ukraina-mielisen Donbass-ptalajoonan sotilaat heiluttavat maan lippua Lysychanskin kaupungissa 26. heinäkuuta.
Ukraina-mielisen Donbass-ptalajoonan sotilaat heiluttavat maan lippua Lysychanskin kaupungissa 26. heinäkuuta.Genya Savilov / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov ovat yksimielisiä siitä, että Itä-Ukrainaan pitää saada tulitauko nopeasti. Ulkoministerit keskustelivat asiasta puhelimitse sunnuntaina, molempien maiden ulkoministeriöt kertovat.

Yhdysvaltain lausunnon mukaan Kerry vaati Lavrovia pysäyttämään raskaiden aseiden viennin Venäjältä Ukrainaan. Kerry ei hyväksynyt sitä, että Lavrov kiisti Venäjältä vietyjen aseiden edistäneen konfliktia.

Venäjä pitää Ukrainan kriisiä maan sisäisenä konfliktina.

Yhdysvallat ja länsimaat ovat syyttäneet Venäjää Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa.

Venäjän lausunnon mukaan Lavrov syytti Yhdysvaltoja ja Kerryä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin työn vaikeuttamisesta Ukrainassa ja kehotti lopettamaan sen.

Etyjin tarkkailijat eivät ole päässeet Itä-Ukrainassa alasammutun malesialaiskoneen turmapaikalle, koska alueella on käyty raskaita taisteluja.

Venäjä syytti perjantaina Yhdysvaltoja Kiovan hallinnon tukemisesta ja osallisuudesta Itä-Ukrainan verenvuodatukseen.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass