Verottajan uudet vaatimukset hämmentävät rakennusalalla

Rakennuttajilla on ollut heinäkuun alusta alkaen velvollisuus pitää kirjaa työmaalla työskentelevistä ihmisistä sekä työstä maksetuista rahoista. Veronkiertoa kitkevä käytäntö on jatkoa Verohallinnon toimiin rakennusalan harmaata taloutta vastaan. Osalle työnantajista saattaa tulla yllätyksenä, että tietoja on pitänyt kerätä jo kolmen viikon ajan.

Kuva: Mirva Korpela / Yle

Verottajan uudet vaatimukset hämmentävät rakennusalalla. Heinäkuun alusta lähtien rakennuttajien on pitänyt pitää tarkkaa kirjaa, ketkä työmaalla ovat työskennelleet ja millaista palkkaa heille on maksettu. Verottajalle on ilmoitettava tiedot kuukausittain. Tarkoituksena on kitkeä rakennusalalta pimeää työtä.

Verottajan seurantavaatimuksista voi tulla alkuun hämmennystä etenkin pienillä rakennusfirmoilla, arvioi Rakennusliiton Väli-Suomen alueen päällikkö Janne Kemppainen. Uuden palkanmaksuvalvonnan tehosta saadaan ensimmäiset tiedot syksyllä, kun ensimmäiset ilmoitukset kesäkuukausilta on pitänyt antaa.

– 1. heinäkuuta on pitänyt tietoja ruveta keräämään, mutta syyskuun 5. päivä annetaan kuitenkin vasta ensimmäiset tiedot, jotka koskevat tätä heinäkuuta. Sen pitäisi olla aika hyvin työnantajilla tiedossa, ja varmasti isommilla onkin, mutta pienemmät ovat sitten asia erikseen.

– Seurantahan rakennustyömailla tiivistyy, se on selvä. Jatkossa sellaisia työntekijöitä, jotka eivät olisi rekisteröityneet verottajalle, ei pitäisi enää olla, Kemppainen toteaa.

Jos tietojen kerääminen on työmailla jäänyt tekemättä, kehottaa Janne Kemppainen tarttumaan työhön pikimmiten.

– Nyt olisi korkea aika kaivaa tuntikirjat esille ja katsoa, miten töissä on oltu.

Tavallisien kotitalouksien rakennushankkeissa tiedonantovelvollisuus koskee vain heinäkuun alun jälkeen tehtyjä rakennusluvan alaisia töitä, joista tiedot ilmoitetaan Verohallinnolle ennen loppukatselmusta.