Sukupuolitauteja liikkeellä viime vuotta enemmän

Klamydia on edelleen yleisin ongelma. Eniten tartuntoja on parikymppisillä.

klamydiabakteeri
Sukupuolitautien klinikka Kuopiossa.
Mika Moksu / Yle

Sukupuolitauteja on todettu Pohjois-Savossa tänä vuonna hieman enemmän kuin viime vuonna. Klamydiatartuntoja on tullut kesäkuun loppuun mennessä ilmi noin 230, kun viime vuonna vastaavaan aikaan tartuntoja oli noin 200.

– Klamydia on edelleen yleinen ongelma, kun taas tippuria on ollut varsin vähän. Ehkä se johtuu siitä, että klamydia on usein oireeton, toteaa Itä-Suomen yliopiston professori Ilkka Harvima.

Klamydiatapauksia ilmoitettiin koko maassa viime vuonna 13 216 ja tippuritapauksia 268. Pohjois-Savossa klamydiatapauksia oli viime vuonna yhteensä 407 ja tippuritapauksia vain viisi. Tänä vuonna tippuritapauksia on tullut esille kolme.

Eniten tartunnan saaneita on 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Siinä iässä haksahdetaan ehkä helpommin irtosuhteisiin. Kesä on otollista aikaa tartunnoille, kokoonnutaan yhteen festivaaleille ja alkoholia kuluu, Harvima sanoo.

Syfilis-tapauksia on jo nyt todettu kuusi, kun viime vuonna niitä oli koko vuonna neljä. Sen sijaan hiv-tapauksia ei ole tullut tullut ilmi yhtään tänä tai viime vuonna Pohjois-Savossa.

Sukupuolitautien tavallisimmat oireet ovat alavatsakivut, kirvely virtsatessa, naisilla poikkeava valkovuoto ja miehillä vuoto virtsaputkesta. Klamydia leviää naisilla kohtuun ja munasarjoihin, miehillä kiveksiin. Pidemmän päälle seurauksena voi olla lapsettomuus.