"Afganistanissa otetaan riski joka aamu"

Anna Palménin arki Afganistanissa on tarkkaan suunniteltua eikä sattumalle anneta sijaa.

Ylen aamu
Näkymä Kabulin kaupunkiin 20. heinäkuuta.
Näkymä Kabulin kaupunkiin 20. heinäkuuta.Jawad Jalali / EPA
Anna Palmén.
Anna Palmén aamu-tv:n vieraana.

Anna Palménille yksikään matka töihin ei ole samanlainen: kun työmatka tehdään yhdessä maailman vaarallisimmista kaupungeista, se on harkittava tarkkaan joka aamu.

Anna Palmén työskentelee EUPOLin tarkkailijana Kabulissa, Afganistanissa. Hänellä on jo pitkä kokemus työskentelystä kriisialueilla, muun muassa Tšadissa.

– Tässä työssä pitää olla auttamisenhalu, lisäksi täytyy olla rohkea, ehkä jopa vähän hullu. Mutta tämä työ kyllä antaa paljon, vaikka teemme pieniä askelia maan hyväksi. Mutta jos tekee pientäkin hyvää edes yhdelle ihmiselle, se motivoi todella paljon, kertoo Anna Palmén Yle TV1:n aamu-tv:n haastattelussa.

Pelolle ei voi antaa valtaa.

Anna Palmén

Palménin arki Afganistanissa on erittäin tarkkaan suunniteltua eikä turvallisuudessa jätetä mitään sattuman varaan. Hän asuu muiden EUPOL-työntekijöiden kanssa konteista kootussa leirissä. Sieltä töihin liikutaan luotiliivit päällä, panssariautossa ja kahden turvamiehen saattamana.

– Jos Kabulissa on tehty isku, emme liiku lainkaan. Jos tuntuu, ettei reittimme ole turvallinen, otamme toisen reitin. Joskus olemme viettäneet 5–6 päivää leirissä turvallisuustilanteen takia.

Liikkumista rajoitettiin ravintolaiskun takia

Tammikuussa Anna Palmén menetti työtoverinsa, kun tämä sai surmansa ravintolaan tehdyssä iskussa. Iskun jälkeen EUPOLin työntekijöiden liikkumista rajoitettiin niin, etteivät he käytännössä voi liikkua omasta leiristään kuin töihin ja muutamiin sotilasleireihin.

– Siinä alkoi miettiä, missä oloissa olemme. Siihen turtuu, kun mitään ei tapahdu ja arki normalisoituu, mutta tällaiset iskut muistuttavat, että olemme vaarallisessa paikassa, Anna Palmén sanoo.

Aamu-tv:n haastattelussa hän kertoi myös, mihin hän saattaa seuraavaksi suunnata, kun komennus Afganistanissa päättyy ensi helmikuussa. Kymmenen maailmalla vietetyn vuoden jälkeen ajatus Suomeen palaamisesta tuntuu hänestä vieraalta.

Videolla Anna Palmén kertoo myös lisää arjestaan ja karusta konttiasunnostaan Kabulissa.