1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkiläiset ja helteet pahentavat vesipulaa pienissä kunnissa

Helteet lisäävät veden kulutusta, ja joissakin kunnissa mökkiläiset saattavat moninkertaistaa veden käyttäjien määrän. Maanantaina Ylen aamu-tv:ssa pohjavesitilannetta arvioi hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Ylen aamu
Korppoossa pitää säästää vettä
Korppoossa säänneltiin vedenkäyttöä myös kesällä 2013.Carmela Johansson / Yle

Jopa Suomessa on paikoitellen alueellinen vesipula, osasyy tähän on helteinen sää ja mökkiläisten määrä. Esimerkiksi lounaissaaristossa sijaitsevassa Korppoossa rajoitetaan vedenkäyttöä kriittisen vesitilanteen vuoksi.

Suomen ympäristökeskuksen hydrogeologi Mirjam Orvomaan mukaan saaristokuntien ongelmat selittyvät rajallisilla aluevesivarannoilla ja suurella kesäkulutuksella.

Helle pelkästään ei ole pohjaveden määrälle ongelmallinen.

– Helteessä vaikuttaa enemmän ihmisten käyttäytyminen ja kasvien haihdunta, kertoi Orvomaa.

Orvomaan mukaan omilla teoilla voi vähentää pohjaveden kulutusta. Esimerkiksi kasvit olisi järkevintä kastella vasta iltamyöhään viileämmällä, eikä päivän paahteessa.

Mökkiläisten myötä vedenjuojien määrä voi alueellisesti jopa kolminkertaistua. Kun ihmiset ovat eri paikoissa kuin runsaat pohjavesivarannot, voi syntyä hetkellisiä alueellisia ongelmia. Koko maan pohjavesitilanne on kuitenkin hyvä.

Orvomaa arvioi, että osassa maata pohjavettä on jopa 25 senttimetriä alle keskiarvon. Orvomaan mukaan tilanne ei ole poikkeava, vaan normaalia vuodenaikaisvaihtelua.

Lue seuraavaksi