Tuomioja: Pakotteita on voitava asettaa myös Israelille

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Gazan konfliktin ratkaisemiseksi pitäisi tarvittaessa asettaa pakotteita myös Israelille. Tuomiojan mielestä varsinkin Yhdysvaltojen pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa rauhan saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille.

Ulkomaat
Israelilaissotilas söi jäätelöä Markava-panssarivaunun päällä matkalla Gazan-kaistaleelle 27. heinäkuuta.
Israelilaissotilas söi jäätelöä Markava-panssarivaunun päällä matkalla Gazan-kaistaleelle 27. heinäkuuta.Atef Safadi / EPA

Israelin armeija on jatkanut iskujaan Gazan kaistalle lyhyen tulitauon jälkeen. Konfliktin uhriluku on noussut yli tuhanteen. YK:n turvallisuusneuvosto on toistaiseksi turhaan vaatinut Gazaan välitöntä tulitaukoa humanitaarisista syistä.

Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastatteleman ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan kansainvälisellä yhteisöllä tulisi olla valmius YK:n turvallisuusneuvoston kautta asettaa kaikille osapuolille pakotteita Gazan konfiktin ratkaisemiseksi. Tuomiojan mukaan pakotteita pitäisi voida kohdistaa myös Israeliin.

– Tässä tilanteessa Israeliin ja palestiinalaisiin pitäisi olla valmiita kohdistamaan tietynlaisia pakote- ja saartotoimenpiteitä ja rajoituksia. Hamas on terroristijärjestö, jonka kanssa ei olla tekemisissä, mutta jos Israel syyllistyy sellaisiin ylilyönteihin, kuin olemme nähneet, tai ei ole ollut valmis etenemään rauhanprosessissa, niin kyllä silläkin pitäisi olla seurauksia, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa pitää pyrkiä ennen kaikkea pysyvään rauhaan.

– Tulitauko pitää saada tietenkin välittömästi, mutta se ei tule kestämään kuin muutaman vuoden, kun ollaan taas samassa tilanteessa ellei tähän itse asiaan päästä käsiksi.

YK:n turvallisuusneuvostossa ei kriisin ratkaisemisesta ole yksimielisyyttä sen jäsenmaiden kesken. Varsinkaan Yhdysvallat ei Tuomiojan mukaan ole vielä ollut valmis käyttämään koko vaikutusvaltaansa konfilktin ratkaisemiseksi.

– YK:n turvallisuusneuvostossa mahdollisuudet puuttua Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin ovat kiinni Yhdysvalloista, joka on Israelin merkittävin tukija.

Tuomioja kertoo, että kriisin kärjistyminen on herättänyt EU:ssa keskustelua siitä, että myös unionin tulisi vaikuttaa nykyistä voimakkaammin Lähi-idän konfliktin osapuoliin. Paitsi pakotteita, osapuolille pitää Tuomiojan mukaan antaa myös kannusteita rauhansopimuksen saavuttamiseksi.

– EU on puhunut siitä, että jos rauha syntyy, olemme valmiita tukemaan uutta palestiinalaisvaltiota ja antamaan myös Israelille lisää etuja Euroopan markkinoilla.