SDP tekee jyrkän pesäeron porilaispoliitikon Itä-Ukraina-sympatioihin

Porilainen demaripoliitikko Evgenia Hildén-Järvenperä toimii Itä-Ukrainan separatistien "edustuston" lehdistösihteerinä. Tämä on herättänyt hämmennystä myös SDP:ssä.

Kotimaa
Venäläismielinen taistelija vartioi tarkastuspisteellä lähellä Donetskia sunnuntaina.
Venäläismielinen taistelija vartioi tarkastuspisteellä lähellä Donetskia sunnuntaina.EPA

SDP:n puoluetoimisto on joutunut vastaamaan kyselyihin demaripoliitikko Evgenia Hildén-Järvenperän toiminnasta "Donetskin kansantasavallan edustuston" lehdistösihteerinä. Separatistien näkökulmaa Suomeen levittävää "edustustoa" johtaa dosentti Johan Bäckman.

Hildén-Järvenperä on porilainen SDP:n kunnallispoliitikko, joka on muun muassa kaupunginvaltuuston varajäsen ja Satakunnan ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimi varajäsenenä SDP:n edellisessä puoluekokouksessa toukokuussa.

SDP ei kannata separatisteja

SDP:n järjestöpäällikkö Ari Näätsaari kertoo, että puoluetoimisto on lähestynyt asiassa porilaisia demareita ja kysynyt, mitä alueen demarit ovat reagoineet asiaan. Näätsaari korostaa, että Hildén-Järvenperän kannanotot ja näkemykset poikkeavat täysin sosiaalidemokraattien käsityksistä.

Näätsaari sanoo SDP:n seisovat toukokuisessa puoluekokouksessa tehdyn kansainvälisen julkilausuman takana. Siinä puolue toteaa Ukrainasta, että "sosiaalidemokraatit tuomitsevat sotilaallisen voiman käytön ja sillä uhkaamisen sekä rajojen siirron kansainvälisen oikeuden vastaisin menetelmin". SDP vaatii neuvotteluratkaisua ja väkivallan käytön välttämistä.

SDP ei ole Hildén-Järvenperän kanssa samaa mieltä.

SDP:n järjestöpäällikkö Ari Näätsaari

– Puoluetoimiston puolelta asia on selvä, kunhan yksittäinen jäsenemme ei esimerkiksi lausunnoissaan liitä SDP:tä ja kannanottojaan Ukrainasta. SDP on tässä asiassa hänen kanssaan täysin eri mieltä, Näätsaari sanoo.

Näätsaari kertoo, että tämänhetkisen tiedon mukaan Evgenia Hildén-Järvenperä ei ole sekoittanut SDP:tä ja toimintaansa "Donetskin kansantasavallan" edustajana. Hänen mukaansa mahdolliset ratkaisut Hildén-Järvenperän asemasta tehdään hänen puolueosastossaan, joka on Porin demarit ry. Hildén-Järvenperä on osaston sihteeri.

Puolueosasto käsittelee jäsenen asemaa

Porin Demarit ry:n puheenjohtaja Rauli Taimi kertoo, että puolueosaston johtokunta käsittelee asiaa.

Kyllä tämä on herättänyt keskustelua jäsenistössä.

Porin demarit ry:n puheenjohtaja Rauli Taimi

– Haluamme kuulla, mitä Evgenialla on asiassa sanottavanaan. Ei liene tarpeen pitää hätäkokouksia, vaan etenemme normaalissa järjestyksessä, Taimi sanoo.

Taimi sanoo, että asiassa on monta puolta. Toisaalta SDP:llä on asiaan selkeä kanta, ja Hildén-Järvenperän näkökulma on täysin eri. Toisaalta Suomessa on voimassa sananvapaus.

– Kyllä tämä on herättänyt keskustelua jäsenistössä. En osaa vielä sanoa, mitä päätämme, Taimi sanoo.

SDP:stä voidaan erottaa jäsen muun muassa puolueenvastaisen toiminnan takia. Mahdollista on myös antaa varoitus. Käytännössä kynnys kurinpitotoimiin on ollut korkealla.