1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienihullun keittokirjasta löytyy suppelsiinihillon resepti

Innokkaan sieniharrastaja Timo Virolaisen ensimmäiset sieniruokamuistot ovat äidin tekemästä korvasienimuhennoksesta hapanleivän päällä. Aikuisena mies on tottunut lisäämään sieniä normiruokiin, mutta myös taivuttamaan niitä vaikka hilloksi.

Kotimaan uutiset
Kuvassa kantarelliuppomunapekonileipä.
Rapujen kanssa nautittava kantarelliuppomunapekonileipä on Timo Virolaisen suosikkisieniruoka.Timo Virolainen

Timo Virolainen lähti kantarellien perään heti kävelemään opittuaan. Metsään veivät niin biologiäiti kuin karjalaiset juuret ja itähämäläinen maasto. Sienitieto ja hyvät paikat tulivat nekin kotoa.

Äidin tekemä korvasienimuhennos kuuluu varhaisiin muistoihin. Aikuisena Virolainen on itse käyttänyt tatteja ja kantarelleja normaaliruokiin. Tietysti valikoimiin kuuluvat sienipiirakat ja vaikkapa tatit ja rouskut erilaisissa etikkaliemissä.

Harvinaisempiin herkkuihin kuulunee "suppelsiinihillo", joka syntyy aivan tavallisen hillon tapaan. Tuoreista vahveroista poistetaan liika vesi ja hillo vaatii myös appelsiininkuorta, -mehua ja sokeria.

– Pitää vain koettaa, että saa sienenkin maistumaan appelsiinin alta, muistuttaa Virolainen.

Suppelsiinihillo sopii hänen mukaansa erityisesti riistaruokien ja jopa kalan kanssa, mutta toimii myös lättyjen kanssa.

Herkkutatti sopii moneen

Virolaisen oma kestosuosikki on herkkutatti, joka maistuu niin kuivattuna, pakastettuna kuin tuoreena. Tänä vuonna herkkutatteja ei ole vielä silmään osunut. Sinänsä kantarellien määrä Itä-Hämeessä lupasi hyvää sienikautta. Vettä on kuitenkin tullut parin viikon aikana niin niukasti, että kantarellit ovat kuivia ja kevyitä. Harrastajaa hirvittää:

– Jos ei vettä tule, niin pelottaa, että miten loppusyksylle käy.

Uusvanhoja piristyksiä miehen harrastuksessa ovat mustavahakas ja kosteikkovahvero. Ne palasivat Virolaisen ruokapöytään viime vuonna tauon jälkeen.

Sienet Virolaisen perheessä säilötänä monin tavoin: kantarellit ovat jo pakastimessa. Tatteja ja suppilovahveroita mies sekä kuivaa että pakastaa. Marinointia hän on vähentänyt. Sienisalaattiin luonnonherkku päätyy luonnollisesti suolattuna.

Lue seuraavaksi