TPS:n huippuhankinta: Tunsin Suikkasen ja joitakin pelaajia ennestään

Turun Palloseuran jääkiekkojoukkueen uusi hyökkääjä Ryan Lasch saapui vahvistamaan turkulaisjoukkuetta. Hän on pelannut Kai Suikkasen hopeajoukkueessa Lahdessa keväällä 2012. Suikkanen oli suurin syy, että huippuvahvistus saatiin Turkuun.

urheilu
HC TPS Ryan Lasch
HC TPS:n miehistössä kaudella 2014 - 2015 pelaa hyökkääjä Ryan LaschMinna Rosvall / Yle

Hyökkääjä Ryan Lasch saapui Turkuun ja Turun Palloseuraan pikakomennuksella. Mies lähti Kaliforniasta niin hätäisesti, että testipäivässä tarvittavat varusteetkin olivat hakusessa. Polkupyörätestiin pelaaja suhtautui silti myönteisesti.

– Olen tullut tänne Turkuun kahdelta yöllä ja nukkunut neljä tuntia. Toivottavasti testi menee hyvin. Sitä varten olemme harjoitelleet koko kesän. Uskon olevani hyvässä kunnossa, joten testi ei tule olemaan kovin paha juttu, naureskelee Lasch.

Iloista jutustelua riittää pukukoppikäytävällä ensimmäisenä harjoituspäivänä. Ryan Lasch tuntee monia pelaajia TPS:n joukkueessa ja se oli yksi syy, miksi hän halusi tulla Turkuun.

– Tunnen joukkueesta seitsemän pelaajaa. Suurin syy tulolleni SM-liigaan on se, että minulla on hyvä suhde Suikkasen ja RP:n (Riku-Petteri Lehtonen) kanssa.

Lasch kertoo, että hänellä oli myös mahdollisuus lähteä Ruotsiin.

– Viime viikolla päätin, että täällä haluan olla. Valmentaja ja henkilökunta ovat ystävällisiä ja pidän siitä, kertoo Lasch.

"Meillä on hyvä nippu pelaajia"

Päävalmentaja Kai Suikkanen uskoo, että valintaan vaikutti hyvä kausi Lahdessa pari vuotta sitten.

Suurin syy tulolleni SM-liigaan on se, että minulla on hyvä suhde Suikkasen ja RP:n kanssa.

Ryan Lasch

– Lasch on itselleni tuttu mies. Hän oli Lahdessa isossa roolissa, voitti liigan pistepörssin ja pääsi USA:n maajoukkueeseen sen ansiosta. Se oli hänen elämänsä paras kausi, joten olihan sillä vaikutusta, pohtii Suikkanen.

Lasch itse luonnollisesti uskoo uuden joukkueensa menestymismahdollisuuksiin.

– Meillä on hyvä nippu pelaajia, ja tulemme kasvamaan yhdessä. Toivottavasti pystymme tekemään jotakin suurta tällä kaudella. On kuitenkin edettävä askel kerrallaan, eikä saa ottaa liikaa paineita, miettii Lasch.

Suikkanen on tyytyväinen, etteivät vahvistukset olleet "epävarmoja arpoja"

Penkkiurheilijan näkökulmasta TPS:n joukkue vaikuttaa vahvalta. Onkin pohdittu, miten seuralla on varaa näin hyviin vahvistuksiin. Viime kaudella joukkue päätyi liigan toiseksi viimeiselle sijalle. Päävalmentaja Kai Suikkanen kertoo, että uusi johto on luvannut todellisia vahvistuksia. Valmennus haki muutamaa täsmähankintaa, jotka vahvistaisivat muutakin kuin lukumäärää. Nyt Suikkanen kiittelee seuran johtoa.

Puolustaja Jakub Nakladal
Jakub NakladalMinna Rosvall / Yle

– Kyllä ovat sanansa pitäneet, että mennään urheilu edellä. Hieno homma nähdä, että meillä oli mahdollisuuksia. Heiltä tuli se viesti, että ei tänne hankita jotakin vain hankkimisen vuoksi, kertoo Suikkanen.

Viime kausi kiteytyi Suikkasen mukaan siihen, että heillä oli vain joukko miehiä – ei joukkuetta.

– Puhuttiin ennen kautta, että yritetään saada mahdollisimman paljon turkulaista väriä. Määrätyille paikoille ei vaan ollut turkulaisia. Meillä on periaate, että pelaajan pitää olla meille tuttu tai jonkun muun tuttu. Puolustaja Nakládal oli Kari Jalosella (KHL:ssä) viime talven, ja Kari antoi positiiviset vinkit. Silloin pelaajan uskaltaa ottaa, eikä tule epävarmoja arpoja. Nämä miehet eivät ole mitään arpoja. Tiedämme, mitä saamme ja minkälaiset miehet ovat kyseessä.

Suikkanen kertoo, että joukkueen rakentamisessa on otettu huomioon myös pelaajien muita ominaisuuksia kuin vain pelitaito.

Nämä miehet eivät ole mitään arpoja. Tiedämme, mitä saamme ja minkälaiset miehet ovat kyseessä.

Kai Suikkanen

– Pelaajan pitää sopia ajatusmaailmaltaan ja käytökseltään tähän joukkueeseen. Se lisää joukkueen arvoa, pohtii Suikkanen.

Peliasiat ehditään käydä läpi ennen ensi viikon otteluita

Päävalmentaja Kai Suikkanen johdatti joukkonsa harjoituskauden alkajaisiksi Paavo Nurmi -keskuksen testipäivään.

Puolustaja Petteri Nummelin kokeilee kaukalon joustoa Kai Suikkasen kanssa.
Puolustaja Petteri Nummelin kokeilee kaukalon joustoa Kai Suikkasen kanssa.Minna Rosvall / Yle

– Jokainen polkee niin kauan kuin pystyy. Tiistaiaamusta lähtien harjoittelemme pari kertaa päivässä jäällä.

Suikkasen mukaan joukkue ehtii käydä peliasiat läpi ennen ensi viikon otteluita. Keskiviikkona TPS kohtaa Sportin Vaasassa, ja perjantaina joukkue matkustaa Raumalle Pitsiturnaukseen.

Oman opettelunsa vaatii Turkuhallin uusi joustokaukalo. Suikkanen kertoo ihmetelleensä sitä nyt viikon. Hän kiittelee SM-liigaa, joka vaatii joustokaukalot jokaiselle pelipaikkakunnalle. Pelaajien vammojen toivotaan vähenevän.

Laidat tuntuvat olevan melko matalia.

– Kun kaksimetrinen mies laittaa luistimet jalkaansa niin, se on kohta yli, kun joku häntä taklaa. Kyllä se on tutkittu, mikä on turvallista. Tämä antaa periksi, kun taklataan. Et tömähdä kuin seinään, kun sinua taklataan. Se vähentää vammoja, etenkin päävammoja. Tämä on iso parannus pelaajien kannalta, kertoo Suikkanen tyytyväisenä.