Katja Kettu: Naiskirjailijoiden uusi sukupolvi on rohkeampi

Lähihistorian kuvaaminen on yleistynyt varsinkin naiskirjailijoiden keskuudessa. Lajin edelläkävijöihin kuuluva Katja Kettu haluaa saada menneisyyden kuohuihin jääneet tarinat kuuluviin.

Kotimaa
Kirjailija Katja Kettu
Sauli Antikainen / Yle

Vaikka Katja Ketun romaani Kätilö ilmestyi jo kolme vuotta sitten, pitää se kirjailijan edelleen kiireisenä.

– Voi hyvänen aika, että se työllistää! Tänä syksynä on edessä promomatkoja ympäri Eurooppaa. Siihen menee kolme kuukautta. Minulta pitäisi ilmestyä ensi vuonna uusi romaani, joten se onkin varsinainen temppu, miten sen saa toteutettua, hengähtää Katja Kettu.

Tuntuu, että nyt naisista on löytynyt sellaista uutta sukupolvea, joka osaa tarttua suuriin aiheisiin.

kirjailija Katja Kettu

Kätilö-romaani kuvaa suomalaisen kätilön ja saksalaisen natsiupseerin suhdetta Lapin sodassa. Kirjasta on tehty jo teatterisovitus ja ensi vuonna siitä ilmestyy samanniminen elokuva. Lisäksi Kätilö on kääntymässä yhteensä 14 kielelle.

Suomesta on viime vuosina noussut iso joukko kansainvälisestikin menestyneitä kirjailijoita. Katja Ketun mukaan ei välttämättä ole sattumaa, että juuri naiskirjailijat ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Aikaisemmin miehet kirjoittivat historiallista epookkia ja naiset subjektiivista kyökki-kirjallisuutta. Tuntuu, että nyt naisista on löytynyt sellaista uutta sukupolvea, joka osaa tarttua suuriin aiheisiin. Itseäni kiinnostaa historiallisen taustatyön lisäksi niin sanotut mikrohistoriat, joiden ääni ei tähän mennessä ole päässyt kuuluville, Kettu toteaa.

Nykyaika on kuin myrskyn silmä

Katja Ketulta kysytään usein, miksi hän on keskittynyt nimenomaan lähihistorian kuvaamiseen. Eikö nykyajasta löydy aiheita?

– Nykyaika ei ole millään tavalla tylsää. Ehkä ongelma on se, että nykyajassa eläessä on vaikeampi hahmottaa eri rakenteita, koska on ikään kuin myrskyn silmässä. Vaikka kirjoitetaan historiasta, sinne suodattuvat kuitenkin nykypäivän asenteet ja kulttuurinen ilmapiiri.

Ketun mukaan lähihistorian kuvaaminen on lisääntynyt kirjallisuudessa viime aikoina. Kirjailija itse löytää tulevan tuotantonsa inspiraation idästä.

– Lähihistoriasta minua kiinnostaa tällä hetkellä esimerkiksi Suomesta Neuvostoliittoon loikanneiden asema, sekä miten Neuvostoliitossa kohdeltiin 1930-luvulla vähemmistökansoja.