Suomalaispoliisit eivät ole lähdössä Ukrainaan tunnistamaan ruumiita

Suomalaisille on tullut heti malesialaiskoneen alasampumisen jälkeen vain alustava tiedustelu Interpolilta, josko halukkuutta ruumiiden tunnistamiseen olisi. Keskusrikospoliisi pitää epätodennäköisenä, että varsinaista pyyntöä enää tulisi.

Kotimaa
Amsterdamin Shcipholin lentokentälle tuotuja kukkia MH17-lennolla kuolleiden muistoksi. Kuva on otettu 27. heinäkuuta.
Amsterdamin Shcipholin lentokentälle tuotuja kukkia MH17-lennolla kuolleiden muistoksi. Kuva on otettu 27. heinäkuuta.Bart Maat / AFP / Lehtikuva

Keskusrikospoliisin ylikomisario Göran Bennqvist kertoo, että kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin alustavan tiedustelun jälkeen kohdennettua pyyntöä poliisiavusta ei ole tullut. Yleensä sellainen lähetetään yhteisesti kaikille Pohjoismaille.

– On myös hyvin epätodennäköistä, että selllainen pyyntö edes tulisi. Kun uhreja on monesta maasta, niin ensisijaisesti pyritään hankkimaan elämänaikaisia tietoja niistä maista, joiden kansalaisia kuoli koneturmassa. Tällöin pystytään tekemään vertailuja Ukrainassa olevien vainajien kanssa. Tämänkään takia en pidä todennäköisenä että Pohjoismaat sellaista pyyntöä enää saisi.

Itä-Ukrainassa hallituksen ja kapinallisten väliset taistelut ovat hidastaneet malesialaiskoneen tuhoutumisen tutkintaa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ilmoitti eilen sunnuntaina, että hollantilaiset ja australialaiset poliisit eivät päässeet sunnuntaina turmapaikalle alueella jatkuvien taistelujen takia. Heidän joukkoonsa on määrä myös liittyä malesialaisia poliiseja.

Jos turvallisuustilanne muuttuu, poliisit yrittävät paikalle jälleen maanantaina.

Malesialaiskone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta kapinallisten hallitsemalla alueella. Kaikki koneessa olleet 289 ihmistä kuolivat. Koneessa oli kansalaisia 17 eri maasta. Uhreista 193 oli Alankomaista.