1. yle.fi
  2. Uutiset

Outotecin tulosvaroitus viittaa Venäjä-pelkoihin: "He eivät voi maksaa"

Peikkona ovat mahdolliset EU:n Venäjä-pakotteet, jotka uhkaavat Outotecin miljoonakauppoja itänaapuriin. Kaivostekniikkayhtiö ei enää usko yltävänsä tulosodotuksiin.

talous
Outotec.
Yle

Pörssiyhtiö Outotecin Venäjän-hankkeet ovat joutumassa vaikeuksiin EU:n pohtiessa laajempia pakotteita. Kaivostekniikkayhtiö varoitti maanantaina, että sen liikevaihto näyttäisi pienenevän satoja miljoonia euroja odotetusta.

Outotecin mukaan tulosohjeistusta muuttavat nyt monet syyt, joista yhtenä "geopoliittinen epävarmuus", jonka kestosta on vaikea antaa ennustetta.

– Se riippuu EU:n sanktiolistoista ja EU:n toimenpiteistä, toteaa talous- ja rahoitusjohtaja Mikko Puolakka.

– Olemme viime vuosien aikana voittaneet [Venäjällä] merkittäviä laite- ja laitosratkaisuja, jotka ovat toimitusvaiheessa. Jos EU:n pakotteet nyt asettavat rajoituksia asiakkaiden rahoituksen saannille, he eivät voi maksaa meille – jolloin me emme voi myöskään toimittaa asiakkaalle.

Liikevaihdon lisäksi Outotecin liikevoittoprosentti näyttäisi jäävän ennakoitua pienemmäksi. Puolakan mukaan tulevien Venäjän-huolien ohella kärkisyy on tilauskanta, joka oli kesäkuun lopussa laskenut viimevuotisesta peräti 28 prosenttia.

Venäläinen alihankinta viivästyttäisi

EU:n pakotteet saattavat hankaloittaa Outotecin idän-bisnestä niinkin, että ne rajoittaisivat Venäjän ulkopuolisten alihankkijoiden käyttöä Venäjällä.

– Silloin meidän on käytettävä paikallisia venäläisiä alihankkijoita, mikä saattaa viivästyttää projekteja ja siten vaikuttaa liikevaihtoomme, Puolakka kertoo.

– Projektit saattavat olla kooltaan jopa 150 miljoonaa euroa, mutta myös pienemmät, muutamien miljoonien eurojen kaupat voivat joutua vaikeuksiin.

Outotec toimii monilla markkinoilla eikä ole yksin Venäjästä riippuvainen, mutta:

– Venäjällä olemme viime vuosina saaneet kiitettävästi kauppoja. Kuten tulosohjeistuksestakin näkyy, ei se epärelevantti markkina ole, talousjohtaja muotoilee.

Outotecin osakkeen arvo oli iltapäivällä nelisen prosenttia miinuksella.

Outotec päivitti maanantaina näkymänsä niin, että liikevaihto olisi tältä vuodelta 1,4–1,6 miljardia euroa ja operatiivisen liiketoiminnan liikevoittoprosentti noin 4–6. Tätä ennen korkeammat odotukset liikkuivat 1,5–1,8 miljardin liikevaihdossa ja 5–8:n liikevoittoprosentissa.

EU:n Venäjään kohdistuvalla pakotelistalla on tällä haavaa 87 ihmistä ja 20 yritystä tai järjestöä, jotka ovat vastuussa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta. Varsinaisiin kauppa- tai talouspakotteisiin ei ole toistaiseksi edetty.

Lue seuraavaksi