Pullojen kerääminen festivaalialueen ulkopuolella oli "häiritsevää toimintaa" – järjestyksenvalvonnan kova linja hämmästyttää Kuopiossa

Ulkomaalaistaustaisen pullonkerääjän kohtelu Kuopion Rockcock-festivaalissa saattaa johtaa rikosilmoitukseen. Nepalista kotoisin oleva nainen häädettiin festivaalialueen ulkopuolelta kotiinsa. Osapuolilla on erilaiset tulkinnat siitä, mitä erikoisessa välikohtauksessa todella tapahtui.

Kotimaa
Popeda
Popeda veti yleisöä Väinölänniemen urheilukentälle Kuopiorockissa vuonna 2014.Sakari Partanen / Yle

Viikonloppuna järjestetyn Kuopio Rockcock -festivaalin järjestäjien toimintaa on kritisoitu tapauksessa, jossa Nepalista kotoisin oleva pulloja kerännyt nainen poistettiin festivaalialueen läheisyydestä.

Kuopiolaisen, vihreiden entisen kaupunginvaltuutetun Raimo Tuomaisen nepalilainen vaimo oli lauantaina iltakävelyllä Kuopionlahdella, Rockcock-festivaalialueen lähellä. Hän oli keräämässä tyhjiä pulloja ruohikolta, kun järjestysmies ilmestyi paikalle.

– Hän kysyi suomea puhuvalta vaimoltani kansallisuutta ja ikään kuin huumorimielessä kysyi, että eikö Nepalissa ole rahaa, kun pitää tulla Suomeen pulloja keräämään. Järjestysmies oli myös vieressä seurannut, että vaimoni lähtee kotiin päin ja huusi go go -käskyjä, Tuomainen kertoo.

Tuomainen kertoo keskustelleensa kyseessä olleen järjestyksenvalvojan ja hänen työparinsa kanssa tapauksen jälkeen. Järjestyksenvalvoja oli kertonut toimineensa ohjeiden mukaan.

– He sanoivat, että ulkomaalaiset tai siltä näyttävät ihmiset, jotka tarttuvat tyhjään pulloon tai tölkkeihin, pitää häätää. Ja, että tälle on poliisin siunaus, Tuomainen sanoo.

Virheellinen lausahdus Facebookissa

Tapaus herätti tyrmistystä sunnuntaina Facebookissa. Myös sitä hämmästeltiin, miksi aiheesta käytyjä keskusteluja on sensuroitu Rockcockin Facebook-sivuilta. Yle Savon toimituskin yritti kysyä tapauksesta Facebookissa, mutta asiallinen kysely poistettiin muutamassa minuutissa.

Asiaa selvitellään ja pahoitellaan, jos asiassa on tapahtunut erehdys.

Ari Räty

Rockcock kertoi Facebook-sivuillaan, että "Olemme saaneet viranomaisilta selkeät ohjeet poistaa sekä festivaalialueelta että sen välittömästä läheisyydestä kaikki kaupustelijat ja pullonkerääjät, jotka eivät ole töissä festivaaliorganisaatiolla."

Sekä poliisi että tapahtuman turvallisuuspäällikkö kiistävät, että tällainen ohje olisi annettu.

– Tässä on tapahtunut virheellinen lausahdus Facebookin puolella. On ohjeistettu, että häiritsevästi käyttäytyvät ihmiset kansalaisuuteen katsomatta poistetaan, tapahtuman turvallisuuspäällikkö Ari Räty toteaa.

"Voi olla erehdys"

Rädyn mukaan erityisesti ulkomaalaisiin kohdistuvaa häätämisohjetta ei ole annettu.

Hän kysyi suomea puhuvalta vaimoltani kansallisuutta ja ikään kuin huumorimielessä kysyi, että eikö Nepalissa ole rahaa, kun pitää tulla Suomeen pulloja keräämään.

Raimo Tuomainen

– Naisen kansalaisuutta on tiedusteltu, jotta saataisiin selvyys, kuuluuko hän ulkomaalaisryhmään, joka on hetkeä aiemmin aiheuttanut häiriötä sisääntuloväylällä. Vinoilua ei sen sijaan ole tapahtunut, hän sanoo.

Hän ei suostu kommentoimaan sitä, miksi tyhjien pullojen kerääminen ruohikolta kerääminen on häiritsevää toimintaa.

– Voi olla, että tässä on tapahtunut erehdys. Asiaa selvitellään ja pahoitellaan, jos asiassa on tapahtunut erehdys, Räty sanoo.

Tulkinta monimutkaista

Komisario Pekka Koistisen mukaan poliisi ei ole antanut eikä olisi voinut antaa ohjetta kaikkien pullonkerääjien häätämisestä festivaalialueen läheisyydestä.

– Kysymys on siitä, että aikaisempina vuosina on ollut aggressiivisia kerääjiä, kaupustelijoita ja muita juhlijoita. Ohjeistus koskee vain häiritsevästi käyttäytyviä, ei kaikkia pullonkerääjiä. Pullonkerääminen on hyödyllistä toimintaa eikä sitä voida eikä haluta kieltää, Koistinen sanoo.

Ei tietenkään voi edellisten vuosien perusteella kohdella eri tavoin ulkomaalaisia pullonkerääjiä. Jos näin on tapahtunut, se ei ole asiallista.

Pekka Koistinen

Koistinen myöntää, että voi olla vaikea tulkita, mikä on häiritsevää käyttäytymistä.

– Jos esimerkiksi ihmisten käsistä viedään pulloja, niin se on selvästi häiritsevää, mutta joitakuita voi häiritä sekin, että odottaa lähellä, että pullo on juotu tyhjäksi, Koistinen toteaa.

Rikosilmoitus harkinnassa

Koistisen mukaan festivaaleilla häiriöitä aiheuttaneet ovat edellisinä vuosina olleet suureksi osaksi ulkomaalaistaustaisia. Tämä ei kuitenkaan Koistisen mukaan saa vaikuttaa järjestyksenvalvojien toimintaan.

– Ei tietenkään voi edellisten vuosien perusteella kohdella eri tavoin ulkomaalaisia pullonkerääjiä. Jos näin on tapahtunut, se ei ole asiallista.

Raimo Tuomainen on ollut yhteydessä Rockcock-festivaalien johtoon ja odottelee nyt virallista, kirjallista selvitystä tapauksesta. Hän harkitsee rikosilmoituksen tekemistä vaimonsa kohtelusta.

– Somessa siihen on moneen kertaan kehotettu ja sanottu, että tapaus täyttää rasismirikoksen tunnusmerkit. Sain viestin myös Amnestylta, että he aikovat olla yhteydessä vähemmistövaltuutettuun ja sisäministeriön kansliapäällikköön tapauksesta. Kyllä tämä pitäisi tutkia perin pohjin, Tuomainen sanoo.