6-vuotias yleisurheilija hyppää ennätyskorkealle

Kuusivuotiaat eivät yleensä hyppää seivästä. Mutta Onni Hirsivaara hyppää, ja korkeammalle kuin kukaan muu ikäisensä eurooppalaislapsi. Ennätyspojalle kelpaavat mainiosti myös muut yleisurheilulajit.

urheilu
Kuusivuotias Onni Hirsivaara seipään kanssa
Laura Holappa / Yle

Torniolaisen Hirsivaaran perheen takapihalla huomaa heti, että tässä perheessä liikunta on jokapäiväistä. Kauan ei vieras ehdi pihalla seisoskella, kun kuusivuotias Onni haluaa jo esitellä taitojaan pihalle väsätyllä yleisurheiluradalla.

On keihäänheittopistettä, pituushyppypaikkaa, aitajuoksurataa ja Onnin "lempparikin": seiväs.

Seiväshyppyä on harjoiteltu niin innokkaasti, että hiljattain tuli tempaistua kisoissa Euroopan ennätystulos 6-vuotiaiden sarjassa: 130 cm.

– Ja melkein meni 140, Onni lisää.

Kuusivuotias Onni Hirsivaara hyppää seivästä
Laura Holappa / Yle

Lentäminen ja putoaminen viehättävät

Isä Jani Hirsivaara toteaa, että yleensä kuusivuotiaat eivät edes hyppää seivästä, joten seipäätkin ovat aika pitkiä. Onninkin käyttämä seiväs on 230 cm:n pituinen, vaikka pojan hiustupsut kurkottavat vain häthätää 120 sentin korkeudelle.

Äitiä kuulemma välillä vähän hirvittää, mutta poikaa ei.

– Se on hauskaa, kun saa lentää korkealle ja sitten pudota, selittää Onni lajin viehätystä.

Muutkin lajit kiinnostavat

Tekemisen puute ei tätä pikkumiestä vaivaa, sillä harrastuslistalla ovat kaikki muutkin yleisurheilulajit – paitsi moukari. Sitä Onni ei osaa.

– Aika usein harjoittelen. Mutta ihan joka päivä en ehdi, Onni paljastaa treenisuunnitelmiaan.

Kilpailumenestystä on tullut muistakin yleisurheilulajeista, ja palkintokaapissa on isän mukaan jo parisenkymmentä mitalia ja saman verran pokaaleja.

Sen enempää kilpailukentille kuin yleisurheilun pariin muutenkaan ei Onnia ole tarvinnut patistella, ja poika on innostunut lisäksi uimisesta, hiihtämisestä, jalkapallosta ja pyöräilystä. Tulevaisuuskin on selvä: pojasta tulee urheilija.

– Se on vaan niin hauskaa, Onni selventää.

Kuusivuotias Onni hyppää aitajuoksuaidan yli
Laura Holappa / Yle