1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lehmälaumassakaan ei vältytä akkatappeluilta – sonni tyytyy seuraamaan vierestä

Kun kulkee laitumen ohi, usein siellä vallitsee leppoisan ja rauhallisen oloinen ilmapiiri. Tämä johtunee siitä, että naudoilla on tarkka hierarkia. Jokainen tietää paikkansa. Mutta jos laumaan tulee uusi lehmä, joka uhmaa johtolehmän asemaa, niin silloin alkaa tapahtua eikä tappeluiltakaan aina vältytä.

ilmiöt
Lauman johtajalehmä Teena
Teena on lauman johtaja. Se on mukana laumassa, mutta kuitenkin saa valita paikkansa. Muut eivät tule ihan lähelle. Tarja Musikka

Rääkkylän Oravilahdella Musikoiden tilalla lehmät, vasikat ja sonnit laiduntavat sulassa sovussa. Ainakin silloin kun lauman hierarkia on kunnossa.

– Lehmät ovat vahvasti laumaeläimiä. Sonni on lauman kuningas, mutta laumassa on aina myös johtolehmä. Kaikilla eläimillä on tietty paikka laumassa. Esimerkiksi johtolehmän vasikat ovat muita vasikoita ylempänä hierarkiassa, Tarja Musikka selvittää lauman arvojärjestystä.

Musikoiden emolehmätilalla on reilut 50 emolehmää ja kolme sonnia. Kaikkinensa, vasikat ja hiehot mukaan lukien, tilalla on noin 130 eläintä. Jokaisessa laumassa on yksi sonni, joka on lauman ehdoton kuningas.

– Laumaan tullessaan sonni kiertää kaikki ja tarkistaa, että toisia sonneja ei ole. Sen jälkeen se rentoutuu ja vain nauttii johtajuudestaan. Sonni ei juuri koskaan uhittele lehmille tai vasikoille. Se tietää arvonsa ilman, että tekee siitä numeroa, Tarja Musikka sanoo.

Toisinaan johtajuudesta tapellaan rajusti

Musikka kertoo, että joskus laumaan on jouduttu laittamaan pakon edestä useampi sonni. Tällöin kuninkaan valtapaikasta päätetään taistelemalla.

– Meillä oli laumassa kolme sonnia. Nuorin väisti suosiolla, mutta kaksi muuta ratkaisivat asian taistelemalla. Ensimmäisenä vuonna vanhempi sonni voitti ja hänestä tuli johtaja. Seuraavana vuonna roolit vaihtuivat, kun nuorempi sonni voitti. Vanhemman oli vain hyväksyttävä tilanne. Viikon verran se mökötti, mutta sen jälkeen se oli kuin järjestys olisi aina ollut tämä, Musikka toteaa.

Siinä tanner tömisee ja heinä pöllyää, kun lehmät ottavat mittaa toisistaan.

Tarja Musikka

Akkatappeluiltakaan ei aina vältytä, koska mikään tietty ominaisuus tai ikä ei yksin avaa tietä johtolehmäksi. Uuden johtolehmän valinta onkin toisinaan rajua katsottavaa.

– Aina johtolehmä ei valikoidu itsestäänselvästi. Siinä ensin vähän katsellaan ja jos haastajia on, niin sitten asia ratkaistaan tappelulla ihan otsa otsaa vasten. Siinä tanner tömisee ja heinä pöllyää, kun lehmät ottavat mittaa toisistaan. Se on kyllä rajun näköistä ja välillä sitä miettii, että pitäisikö mennä väliin. Vaan eipä siihen kyllä uskalla mennä, Tarja Musikka kuvailee johtajataistoa.

Musikan mukaan johtajan paikasta voidaan taistella pitkäänkin, mutta kovapäisinkin lehmä myöntää hävinneensä viimeistään kolmen hävityn tappelun jälkeen. Vaikka johtaja valitaankin toisinaan rajusti, ei pomo ole mikään ärjy.

– Meillä pihalauman johtaja on Teena. Ihminen voi laittaa sen vaikka solmuun, se ei tee mitään ihmisille. Mutta laumassa se on ehdoton pomo ja pelkästään sen katse riittää kertomaan johtajuudesta toisille. Eikä Teena ole edes lauman vanhin lehmä.

Johtolehmä pomottaa, sonnikuningas nauttii vallasta

Lauman johtaja saa nauttia monista eduista. Sekä johtolehmä että sonni saavat kävellä missä vain ja muut väistävät. Ne myös pääsevät juomaan milloin haluavat ja saavat parhaat ruuat. Tarja Musikan mukaan johtajalehmä käyttää valtaansa sonnia huomattavasti enemmän.

– Johtolehmä saattaa hyvin haluta nukkumaan juuri siihen paikkaan, jossa joku toinen jo makaa. Johtolehmä ottaakin haluamansa, ajaa toisen ylös ja menee itse makoilemaan jo lämmitetylle paikalle. Lehmät kyllä käyttävät valtaansa.

– Sonni on puolestaan vähän nössö. Se tietää arvonsa, mutta ei hyväksikäytä valtaansa. Se usein katsoo, että kyllä tässäkin on ihan hyvää ruokaa ja kyllä tässä sopii maata. Se ei niin lähde toisia pompottelemaan, Musikka jatkaa.

Vasikoita ja sonnia suojellaan

Vaaran uhatessa hierarkiasta ja lauman hyvästä organisointikyvystä on paljon hyötyä. Äkkiä voisi luulla, että kuninkaan paikalla oleva sonni lähtisi ensimmäisten joukossa taistoon suojellakseen lehmiä. Näin ei kuitenkaan ole.

Sonni on puolestaan vähän nössö. Se tietää arvonsa, mutta ei hyväksikäytä valtaansa.

Tarja Musikka

– Vaaratilanteessa lehmät asettuvat sonnien ja vasikoiden ympärille suojaksi. Lehmät haluavat aina suojella vasikoitaan. Sonnin suojelun selittää puolestaan se, että se jatkaa sukua ja antaa jatkossakin vasikoita, Tarja Musikka kertoo.

Musikan mukaan sonni ei myöskään koskaan kulje ensimmäisenä, kun vaihdetaan laitumelta toiselle. Tässäkin sonnia halutaan suojella.

– Myöskään johtolehmä ei kulje ensimmäisenä, vaan sitä varten laumassa on tietty lehmä, joka johtaa matkan laitumien välillä. Tärkeitä yksilöitä suojellaan.

Lue seuraavaksi