Ilmalämpöpumppua ei voi viritellä kerrostaloon omin päin

Hyvähän se on ilmastoiduissa asunnoissa hellettä pidellä, mutta entäpä kun ilmastointi on tehoton. Moni haaveilee ilmalämpöpumppua jäähdyttämään kerrostaloasuntoa. Asennus vaatii pelisääntöjen noudattamista.

ilmiöt
Oulunkin katukuvassa näkyy kerrostaloihin asennettuja ilmalämpöpumppuja.
Oulunkin katukuvassa näkyy kerrostaloihin asennettuja ilmalämpöpumppuja.YLE

Kun hellesäätä on jatkunut parikin viikkoa, alkavat tuulettimet loppua kaupoista ja ihmiset lähtevät etsimään järeämpiä jäähdytyskeinoja. Ilmalämpöpumppu viilentää varmasti, mutta kannattaa varautua siihen, että odotusaika lasketaan viikoissa.

- Meillä on tällä hetkellä sellainen parin viikon jono. Edellinen kova hellekesä oli 2011 ja silloin jono kasvoi jopa kahdeksaan viikkoon. Moni asiakas on ottanut kesäruuhkan huomioon ja asennuksia tehdään ympäri vuoden, muistuttaa Jari Lahtonen Lahden lämpöpumput oy:stä.

Ilmalämpöpumpun asentaminen omakotitaloon on lupien osalta yleensä mutkaton operaatio, mutta kerrostaloasukas ei pääse yhtä helpolla.

Yhteiset säännöt vähentävät riitelyä

Monissa kerrostaloyhtiöissä käytetään hyväksi havaittua ohjeistoa ilmalämpöpumppujen asentamisesta. Näin pelisäännöt ovat selvät ja kaikkien nähtävillä, eikä jokaisen taloyhtiön hallituksen tarvitse pohtia periaatteessa yksinkertaista asiaa.

Meillä on tällä hetkellä sellainen parin viikon jono.

Jari Lahtonen

Yleisesti hyväksi havaituissa ohjeissa mm. velvoitetaan asukas vastaamaan kaikista ilmalämpöpumpusta aiheutuvista kuluista ja velvoitetaan myös käyttämään asennustöissä asiantuntevia ammattilaisia.

Ulkoyksikkö ei saa näkyä häiritsevästi, eikä siitä saa aiheutua resonaatio- tai muita meluhaittoja. Kondenssivedet on luonnollisesti johdettava pois siten, ettei synny kosteushaittoja tai -vaurioita.

Kun taloyhtiö on kerran tehnyt päätöksen siitä, että ilmalämpöpumpun voi asentaa yhdessä sovittuja ehtoja noudattaen, riittää yleensä, että asukas tekee yhtiön hallitukselle asunto-osakeyhtiölain mukaisen korjaustyöilmoituksen.

Ilmalämpöpumppu on myyntivaltti

Kokeneen asentajan mukaan ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloasuntoon ei ole hankala operaatio, kunhan taloyhtiössä on sovittu pelisäännöistä mm. edellä mainittuja ehtoja soveltamalla.

Ilmalämpöpumppu on myös investointi, joka saattaa nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa.

- Olen kuullut tapauksista, joissa ostaja on loppusuoralla valinnut kahdesta asunnosta sen, jossa on ollut ilmalämpöpumppu, sillä sen katsotaan lisäävän merkittävästi asumismukavuutta, kertoo Lahtonen.