Helle on nostanut vedenkulutusta

Kymen Veden automaatioteknikko Timo Leppänen kertoo, että vedenkulutuksessa on saavutettu maksimitaso. Vaikka helteet vielä jatkuisivat, ne eivät enää saa ihmisiä kastelemaan yhtään enempää kasvimaitaan tai käymään suihkussa vielä useammin kuin nyt.

vedenkulutus
Kuvassa sadettimet kastelevat kuivaa kasvimaata.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on ottanut Kaarinassa vanhat sadettimet käyttöön kuivuuden vuoksi.Eino Telkinen / Yle

Pitkä hellekausi on nostanut vedenkulutusta. Kulutuksen kasvu on vajaan kymmenen prosentin luokkaa kun sitä vertaa keskimääräiseen kulutukseen. Kymen Veden automaatioteknikko Timo Leppänen kertoo, että vedenkulutus on normaalisti keskimäärin 860 kuutiota tunnissa. Kulutus on nyt noussut 900–950 kuutioon tunnissa. Prosentteina kasvu ei ole kovin iso, mutta Leppänen muistuttaa, että lisäkuutioita kertyy viikonkin hellejakson aikana melkoisesti. Leppänen kertoo, että kulutuksessa on nyt saavutettu maksimitaso. Vaikka helteet vielä jatkuisivat, ne eivät enää saa ihmisiä kastelemaan yhtään enempää kasvimaitaan tai käymään suihkussa vielä useammin kuin nyt. Leppäsen mukaan vedenkulutuksen kasvu on normaalia lämpimien kausien aikana. – Veden jakelussa ei pitäisi olla ongelmia, jollei satu mitään isompia putkivuotoja, Leppänen toteaa.

Pohjavesitilanne on hyvä Kymenlaakson alueella, sillä kesäkuussa ennen helteitä satoi paljon.