Moni panostaa kauneudenhoitoon, kun autonvaihtoon ei ole varaa

Kauneudenhoitoon panostetaan huonosta taloustilanteesta huolimatta. Itsestä huolehtimisen arvostus on lisääntynyt, ja tottuneet kauneuspalvelun asiakkaat löytävät tiensä yhä uudelleen kauneudenhoitoammattilaisen penkkiin.

Kuva: Yle / Lasse Laitinen

Erilaiset hoidot ja itsensä hemmottelu pitävät pintansa suomalaisten rentoutumismuotoina huonosta taloustilanteesta huolimatta. Pohjalaiset kauneushoitoalan yrittäjät ovat kiireisiä, sillä paikallisten asukkaiden lisäksi kesälomalaiset kaipaavat hemmotteluja. Alan yrittäjien mukaan nykyaikana arvostetaan itseensä panostamista, eikä kauneudenhoitoja pidetä enää ainoastaan ylemmänluokan mahdollisuutena. Myös ikäjakauma on hoitolakävijöissä laajentunut.

– Kauneudenhoito on kaikenlaisten ihmisten juttu, ja jokaisen ulottuvilla, sanoo pitkään kauneudenhoitoalalla toiminut Anna Alakortes.

– Kun aloitin yrittäjänä kauneudenalalla yllätyin, kuinka laidasta laitaan asiakkaita on. Esimerkiksi nuoret opiskelijat panostavat mielellään kauneuteen. Kauneus on naisille niin tärkeää, että mahdollisesti säästetään sitten jostain muusta, kertoo Alakortes.

– Hyvinvointiala on selvästi kasvava trendi. Jos totut hyvään laatuun, se koukuttaa, sanoo Alakortes.

Taantuma lisää luottokortilla maksamista

– Meillä huono taloustilanne näkyy lähinnä asiakkaiden maksukäyttäytymisessä. Kun taloustilanne on huono, ihmiset käyttävät enemmän luottokorttia, kertoo Anneli Östergård Vaasan Day Spa:sta.

– Myös hoitojen muodot ovat muuttuneet taantuman aikana. Pienempiä hemmotteluhoitoja ostetaan enemmän kuin yleensä. Sen sijaan isompiin hoitoihin asiakkaat panostavat vähemmän. Kun ihmisillä ei ole varaa vaihtaa autoa tai asuntoa, halutaan pienillä hoidoilla hemmotella itseään, Östergård jatkaa.

Ilmajokelainen kauneushoitolan omistaja Leena Oksanen on havainnut, että taantuma lisää kuluttajien varovaisuutta.

– Huonon taloustilanteen aikana tuotteita ei osteta hetken mielijohteesta, vaan niiden ostoa harkitaan enemmän, kertoo Oksanen.

Pohjalainen mies on vielä harvinainen näky hoitolan penkillä

Kauneudenhoitoalalla lahjakortit ovat hyvin suosittuja. Lähimmäistä halutaan muistaa, tavaroiden sijaan, antamalla lahjaksi omaa aikaa ja rentoutumista. Moni lahjansaaja pyytää myös itse paketin sisään lahjakorttia hemmotteluhetkeen.

– Esimerkiksi monet miehet haluavat palkita vaimojaan, ja ostavat heille lahjakortin, sanoo Anneli Östergård.

Pohjalaiset miehet käyvät mielellään ostamassa mielitietylleen hemmotteluhetken, mutta kauneushoitolan penkille heitä on yhä vaikea saada.

– Nuoremmat miehet käyvät hoitamassa ihoa, jos on esimerkiksi aknea, ja vanhemmat miehet uskaltautuvat jalkahoitoon. Muuten tuon sukupuolen edustajat ovat pysyttäytyneet toistaiseksi lahjakortin ostossa, sanoo Ilmajoella kauneushoitolaa pitävä Leena Oksanen.